Wethouder Dortmans: ‘Voor alle kinderen in Helmond gelijke kansen’

De Helmondse kinderopvang, het onderwijs en de gemeente willen heel graag aan de slag te gaan met het onderwerp ‘kansengelijkheid in het onderwijs’. Dat blijkt uit het hoge aantal Helmondse aanmeldingen voor de avond hierover op donderdag 11 februari. Dergelijke ‘Meet-Ups’ zijn er in alle provincies in Nederland. Ze worden gehouden naar aanleiding van de documentaireserie Klassen. Die zond de NPO uit van 30 november tot en met 11 januari. Uit deze serie bleek dat de plaats waar je wieg staat, duidelijk van invloed is op de kansen die je krijgt in het onderwijs.

De serie https://www.npostart.nl/speellijst/klassen volgt verschillende kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Het bijzondere is dat zij zowel op school als thuis gefilmd worden. De invloed van de thuissituatie is duidelijk zichtbaar. Gezinnen waar geld, faciliteiten en ruimte beschikbaar is. Waar sporten, kunst, cultuur gewoon is. En gezinnen waar het idee dat alle kansen voor het grijpen liggen gemeengoed zijn. Dat vergeleken gezinnen waar geen sprake van dit alles is.

Verwachtingen

Ook de verwachtingen van ouders en leerkrachten blijken heel verschillend te zijn. Hoogopgeleide ouders verwachten een vergelijkbaar onderwijstraject voor hun kinderen en strijden daar ook voor. Die hoge verwachtingen leiden ook tot hoge druk bij kinderen. Desalniettemin hebben kinderen van hoog opgeleide ouders een directe voorsprong op de kinderen van minder hoog opgeleide ouders, of de ouders die de weg in Nederland niet zo goed weten. De kinderen van die laatste groepen hebben met lagere verwachtingen te maken. Ze starten vaker op een lager schoolniveau dan zij eigenlijk aankunnen.

Extra aanbod

Tijdens de Brabantse Meet-Up gaan de deelnemers vanuit kinderopvang, onderwijs en gemeenten met elkaar op zoek naar struikelblokken en oplossingen om de kansenongelijkheid tegen te gaan. “We doen in Helmond al veel om kinderen gelijke kansen te bieden. We hebben, samen met het onderwijs en de kinderopvang afgesproken ons daarvoor in te zetten”, zegt wethouder Dortmans. “We willen ervoor zorgen dat alle kinderen in Helmond de mogelijkheden krijgen zich te ontwikkelen. Zo hebben we bijvoorbeeld extra aanbod van sport, cultuur, natuur, wetenschap, muziek en dans buiten de schooltijden. Dit gebeurt inmiddels al op 6 Helmondse scholen. De Meet-Up op 11 februari zien we als een vliegwiel om de komende jaren nog veel meer voor elkaar te krijgen binnen het thema gelijke kansen”.

(Archieffoto DitisHelmond)

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *