Wethouder Erik de Vries: ‘Handhaven met charme’

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft geregeld een column voor DitisHelmond over de ontwikkelingen in het centrum van Helmond.

“Vorige week kondigde het kabinet een versoepeling van de lockdown aan. Voor ons centrum betekende dit dat niet-essentiële winkels hun deuren vanaf zaterdag weer mochten openen. Gelukkig maar, want veel ondernemers staat het water tot aan de lippen. In de dagen daarvoor drongen veel gemeenten, waaronder ook Helmond, bij het kabinet aan op verruiming van de regels. Omdat het voor ondernemers steeds lastiger wordt, zowel financieel als mentaal. Maar ook omdat het steeds moeilijker wordt om aan onze inwoners uit te leggen dat er zo weinig mag terwijl het aantal ziekenhuisopnamen terugloopt. We merken dat de draagkracht uit onze samenleving gaat. Na bijna twee jaar pandemie is dat ook heel begrijpelijk.

Begrip

Ik heb dan ook alle begrip voor de teleurstelling en frustratie van de horecaondernemers toen vorige week bleek dat ze nog zeker anderhalve week gesloten moeten blijven. Een aantal Helmondse horecaondernemers besloot, net als veel collega’s elders in het land, bij wijze van demonstratie toch open te gaan. Dat stelde de gemeente voor een dilemma. Aan de ene kant snapten we heel goed dat de ze aandacht wilden vragen voor hun moeilijke situatie. We vonden dat er ruimte moest zijn om uiting te geven aan de frustraties en emoties. Aan de andere kant moeten we als gemeente ook de regels die de Rijksoverheid oplegt handhaven.

Met charme

Daarom hebben we gezocht naar een middenweg. ‘Handhaven met charme’, noemde een burgemeester van een andere Brabantse stad dat. Een mooie uitdrukking. Op zaterdag hebben we oogluikend toegestaan dat de horeca open was. Maar we hebben er wel meteen bij gezegd dat vanaf zondag de landelijke regels weer golden. En dat betekent, helaas, sluiten. Ik ben zaterdag zelf in het centrum geweest en ik heb gezien dat de ondernemers goed met de regels omgingen. Coronatoegangsbewijzen werden gecheckt, mensen droegen mondkapjes en gasten zaten aan tafel. Hulde daarvoor! Nu maar hopen dat het Rijk volgende week met beter nieuws komt. Niet alleen voor de horeca, maar ook voor de cultuursector en andere sectoren die nog noodgedwongen op slot zitten.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *