Helmond West kwam in een neerwaartse spiraal terecht op sociaal en maatschappelijk vlak. Om de neerwaartse spiraal om te buigen naar een opwaartse, kwam er een wijkontwikkelingsprogramma in 2009. Het idee was om in 10 jaar tijd dit plan uit te voeren. De wijkbewoners hadden inspraak in alle plannen. Het werk is nog niet helemaal klaar, maar een terugblik is op z’n plaats.

Wijkontwikkelingsprogramma Helmond West: 10 jaar verbeteringen. Het is één van de oudste wijken van Helmond. De Haagstraten komen al op een plattegrond uit 1540 voor. De wijk heeft een rijke diversiteit aan mensen, woningen en voorzieningen. Het is een karakteristieke wijk met historische elementen. Er zijn veel verschillen in bevolkingssamenstelling en bouwstijlen.

In 2009 werd er een wijkontwikkelingsprogramma opgesteld. Dit om de wijk een flinke opknapbeurt te geven. De veranderingen in de wijk vonden plaats op zowel sociaal als fysiek vlak. Zowel op individueel als op wijkniveau. Er werden woningen gesloopt, daar kwamen nieuwe voor in de plaats en er werden woningen gerenoveerd. Alles gebeurde in overleg met de bewoners.

Belangrijke veranderingen

De aanleg van de Kasteelherenlaan was in 2016. Er kwam een tunnel onder het spoor door. Het oude wijkcentrum ‘t Patronaat was hopeloos verouderd en omgebouwd naar een ambachtelijk bedrijvencentrum. Het plan was om een nieuw wijkcentrum neer te zetten en dit te combineren met een brede school. De Mariaschool en de Troubadour werden samengevoegd tot een brede school. Dit wijkcentrum was de Westwijzer. Dit was niet alleen een wijkcentrum en een brede school, maar ook een kinderopvang. De gezondheidszorg en het consultatiebureau vonden ook een plaatsje in het wijkcentrum. Ook in 2016 de aanleg van het Goorlooppark.

Bij de plannen voor het Combicentrum was een pleintje met een groenstrook bedacht. De planners zeiden: ‘Dat is gezellig voor de mensen die hier komen winkelen.’ De winkeliers zeiden hierop: ‘Nee, de mensen komen hier niet winkelen, maar boodschappen doen.’ Dit zorgde voor een wijziging van de plannen.

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Regina Blok - Redactie

Regina Blok Redacteur DitisHelmond Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *