
Wilbert ging als Willem met afpersingszaak over de schreef: “Er ontstond kortsluiting in mijn hoofd”
Wilbert Linders van Mi Hellemonders is dinsdagavond tijdens de raadsvergadering toegelaten als raadslid. Ook neemt hij na het aangekondigde vertrek van Herbie Guldenaar de rol van fractievoorzitter van de lokale partij op zich. Ondanks de vele positieve reacties is Wilbert Linders naar eigen zeggen toch ‘een man met een vlekje’. In 2013 werd hij namelijk als toenmalig voorzitter van FNV Bouw en onder de naam ‘Willem Linders’ veroordeeld voor het afpersen van een 79-jarige vrouw. Linders kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Justitie had een jaar geëist. Linders is openhartig over zijn verleden en gaf tekst en uitleg aan Dit is Helmond, dat door een anonieme tip de kwestie op het spoor kwam.
Volgens de rechter was Willem Linders – onder welke naam hij destijds nog door het leven ging – op het moment van de afpersing verminderd toerekeningsvatbaar, waardoor de straf werd ingekort. Linders, die op dat moment in Veghel woonde, stapte vanwege de strafzaak op als voorzitter van de vakbondsafdeling, kort nadat hij in die functie was begonnen.
Kogelbrief
Linders had geprobeerd om een 79-jarige vrouw uit Veghel geld afhandig te maken. Hij was er per toeval (door een verkeerd bezorgd bankafschrift) achter gekomen dat de vrouw veel geld had en stuurde haar dreigbrieven, waaronder een brief met een kogel. Via de brieven kreeg de vrouw de opdracht om 25.000 euro in een plastic tas weg te leggen op een afgesproken plek. Een interessant detail is dat Linders het bedrag wilde ontvangen in briefjes van duizend euro, maar die bestaan niet.
Het slachtoffer plaatste vervolgens een tas met nepgeld die door de politie in de gaten gehouden werd, maar er gebeurde niets. Bij het plaatsen van een tweede tas met nepgeld zag de politie Linders wel verschijnen. Hij liep zoekend rond, maar vertrok vervolgens onverrichterzake. Toch hield de politie hem daarna een tijdlang in de gaten. Linders werd uiteindelijk betrapt toen hij een derde brief postte. De politie haalde daarbij de brief uit de brievenbus en ontdekte in de enveloppe een 9-mm kogel.
Stichting
Linders zou het geld hebben willen gebruiken voor zijn Stichting Zjiveli in Bosnië. Deze stichting zette zich in voor mensen in Bosnië-Herzegovina die getroffen waren door de gevolgen van de oorlog die tussen 1991 en 1995 plaatsvond. Daarom ondertekende Linders zijn dreigbrieven ook met ‘Robin Hood’, omdat het geld voor het goede doel was bestemd. Linders werd van 1996 tot 1997 als marechaussee uitgezonden naar Zuid-Bosnië. Hier liep hij PTSS (posttraumatische stressstoornis) op door zijn vele oorlogservaringen, zo bleek zestien jaar later. Linders diende in totaal twintig jaar bij de Koninklijke Marechaussee.
Boek
De echtgenote van Willem Linders – Cis Linders – schreef destijds een boek over het voorval onder de titel ‘Oeps: De val van een FNV-topman’. Ook vertelde ze haar relaas tijdens een openhartig interview met BNNVARA. Daarbij onthulde ze onder meer hoe haar echtgenoot aan het adres van de bejaarde vrouw was gekomen. Verder vertelde ze dat hij het geld wilde gebruiken voor het opknappen van een ‘kindergarten’ in Bosnië, die op dat moment niet meer was dan ‘een donker hol’. Vandaag de dag schrijft ze onder de naam Franziska Weissenbacher politiethrillers.
VOG
Enkele weken geleden ontving Wilbert Linders zijn VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). Een VOG is een verklaring die laat zien dat iemands (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde baan of functie. Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag kijkt Justitie of de persoon in kwestie strafbare feiten op zijn of haar naam heeft staan die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor de persoon de VOG aanvraagt. Daarbij is het zo dat iedereen met een strafblad zich tóch kandidaat kan en mag stellen voor een gemeenteraad. Of personen met een strafblad op de kandidatenlijsten komen, is dan vervolgens een afweging van de partij zelf.
Inmiddels heeft de griffier van de gemeente Helmond laten weten dat ‘Wilbert Linders voldoet aan alle eisen van de Gemeentewet, dus is er vanuit de gemeente ook geen enkele belemmering om Linders als raadslid toe te laten’. “Het is allemaal lang geleden en Linders heeft zijn straf inmiddels uitgezeten”, aldus de griffier.
In 2011 diende de PvdA-fractie in de Tweede Kamer een initiatiefvoorstel in om gekozen politici met een strafblad uit hun ambt te zetten en een VOG verplicht te stellen. Maar dat wetsvoorstel sneuvelde.
PTSS
Wilbert Linders vindt het jammer dat er ondanks de vele positieve reacties over zijn aanstelling als raadslid ook een zwarte bladzijde uit zijn geschiedenis wordt opgerakeld. Dit naar aanleiding van een anonieme tip, die Dit is Helmond ontving. Hij wil dan ook graag reageren op het voorval van destijds.
“In 1997 diende ik in Bosnië bij de militaire politie, de marechaussee, als onderdeel van de VN vredesmissie. Ik liep daarbij PTSS op. Heel goed ging het daarna niet met mij. Maar dat had ik niet direct in de gaten. Het sloop er simpelweg in. Jarenlang ging ik na de oorlog nog ieder jaar terug naar Bosnië om hulp te bieden. Ook toen het al lang niet meer nodig was.”
‘Kortsluiting’
In 2012 was Linders financieel niet meer in staat om een project rond een kinderopvang af te ronden. “Ik kon destijds ook niet meer naar Bosnië. Er ontstond kortsluiting in mijn hoofd”, aldus Linders. “Het project moest af, er moest ergens geld vandaan komen. Dus deed ik het ondenkbare. Ik ging over tot afpersing van een persoon waarvan ik door een verkeerd bezorgd bankafschrift wist dat deze een ruim geldbedrag op zijn of haar rekening had staan. Ik vroeg de persoon om een bedrag in briefjes van duizend. Die overigens niet bestaan. Dat zegt wel iets over mijn geestesgesteldheid op dat moment.”
Wat Linders op dat moment niet wist is dat het slachtoffer een oudere dame was die enorm schrok van de afpersing. Dit maakte alles nog erger dan het al was. “Uiteindelijk werd ik op heterdaad betrapt bij het posten van een volgende brief en in hechtenis genomen. In 2013 volgde de rechtszaak en werd ik veroordeeld, waarbij ik mijn diepe spijt betuigde richting het slachtoffer.”
Andere wending
Daarna nam het leven voor Linders een compleet andere wending. “Ik verloor mijn baan, huis en aanzien. Ondertussen werd ik onderzocht door een psychiater en kwam ik terecht bij Centrum 45. Hier werd vastgesteld dat ik aan chronische PTSS leed. Met EMDR en een nieuwe manier van leven, in een nieuwe werkelijkheid, krabbelde ik in Helmond – waar ik inmiddels woonde -, weer langzaam op. De schaamte overheerste lang, maar na negen jaar was ik zover dat ik weer langzaam mijn oude hobby oppakte; de politiek.”
Dat deed Linders als burgerraadslid voor Mi Hellemonders. De partij, op de hoogte van zijn verleden, vond dat de tijd voor een nieuwe kans mocht aanbreken en vroeg hem onlangs het fractievoorzitterschap op zich te nemen. “Wettelijk gezien mocht ik weer aan de politiek deelnemen, een VOG was ook afgegeven. Ik woon nu in een andere stad dan waar de afpersing plaatsvond. Misschien is de gunfactor er niet, gezien het gebeuren in 2012. Dat gebeuren wil ik ook geenszins bagatelliseren of wegmoffelen. Het is gebeurd, in wat voor staat ik dan ook was op dat moment. Ik ben een man met een vlekje en daarmee zal ik moeten leven. De vraag is, of Helmond dit ook kan.”
Taken overnemen
Linders was eerder al gemeenteraadslid in Veghel, namens de partij Gemeentebelangveghel. In 2010 trok hij zich na acht jaar terug uit de Veghelse politiek. De afgelopen drie jaar werkte Linders bij Mi Hellemonders (inmiddels als Wilbert) nauw samen met Herbie Guldenaar, die in 2022 aantrad als raadslid en fractievoorzitter van de lokale partij. “Voor Herbie was deze rol nieuw, en ik heb hem met plezier ondersteund, mede dankzij mijn eerdere ervaring in de raad”, zegt Linders.
“Ondanks zijn toewijding merkte Herbie dat de functie hem steeds zwaarder viel”, vervolgt Linders. “Hij heeft mij herhaaldelijk gevraagd om zijn taken over te nemen. Na zorgvuldig overleg met het bestuur en de fractie hebben we de kandidaten op posities twee tot en met vijf van onze kieslijst benaderd. Maar zij besloten af te zien van de openstaande functie van raadslid. Aangezien ik op nummer zes stond en al actief betrokken was bij de partij, heb ik besloten deze verantwoordelijkheid op me te nemen.”
Visie voor de Toekomst
“Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in het vooruitzicht, staat ons een intensief jaar te wachten”, aldus Linders. “Mijn prioriteit is het versterken van ons team met capabele en gemotiveerde individuen die zich willen inzetten voor de belangen van alle Helmonders. We streven ernaar onze kernwaarden – burgerparticipatie, transparantie en een eerlijke verdeling van middelen – verder uit te dragen en te versterken. Daarnaast werken we aan een sterk verkiezingsprogramma dat aansluit bij de wensen en behoeften van onze inwoners.”
Geraadpleegde bronnen: Omroep Brabant / BNNVARA / Raadsleden.nl
Foto’s: Dit is Helmond / Veteranen Helmond
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00
Opzich een helder artikel met goede informatie. Vanwaar dat gedoe met die namen?
Dit artikel laat het lijken alsof er hele identiteitsveranderingen bij komen kijken. Kort onderzoek en wat googlewerk wijst uit dat dit gewoon namen zijn zoals “Alex” of “Lex” voor Alexander, of “Rob” voor “Robert”.
Hoe dan ook is een onbehandelde vorm van PTSS serieuze zaak en, hoewel ik de meldingen kan begrijpen, vind ik het ook vreemd dat mensen er zo dicht bovenop zitten dat de meldingen per direct binnenstromen. Zoek een leven, zou je bijna denken.
Desondanks, een skelet in de kast lijkt meer een pré te zijn bij politici. Het is maar waar je over wil struikelen.