Woning Bakelsedijk tijdelijk dicht na drugsvondst

Burgemeester Blanksma van Helmond heeft vandaag een woning aan de Bakelsedijk laten sluiten, nadat er door de politie harddrugs werd aangetroffen. Ook werd vanuit de woning drugs verstrekt en was er overlast van drugsgebruikers. De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie. De woning staat in een woonwijk en daarmee kan er sprake zijn van aantasting van de leefomgeving en het veiligheidsgevoel van de buurtbewoners.

De politie stelde op 19 december vorig jaar een onderzoek in bij de woning aan de Bakelsedijk. Zij trof 939 hennepplanten aan, verdeeld over drie  kweekruimtes. Daarnaast waren er indicaties van grootschalige hennepteelt, waardoor de woning een schakel vormde in het criminele drugscircuit. De politie rapporteerde haar bevindingen aan burgemeester Blanksma. Op basis van de feiten en omstandigheden besloot de burgemeester tot sluiting van het pand voor vier maanden. “Er zijn geen bijzondere omstandigheden om af te zien van tijdelijke sluiting”, aldus Blanksma.

Anoniem melden helpt 

Meldingen van ondernemers en inwoners helpen bij de aanpak van criminaliteit. Ondernemers en inwoners die verdachte situaties zien of het vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden, kunnen dat melden bij de politie via 0900 88 44. Melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800 70 00. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar ondernemers en inwoners anoniem informatie kunnen geven over (vermoedens van) criminaliteit.

Damoclesbeleid

De burgemeester is bevoegd bestuursdwang toe te passen wanneer in woningen of lokalen (dan wel in of bij woningen of lokalen en daarbij behorende erven) verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Dat betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken. Dat komt voort uit de ‘Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet 13b Helmond 2021’, ook wel ‘Damoclesbeleid’ genoemd. De beleidsregel kwam tot stand met inachtneming van de uitgangspunten van het landelijke drugsbeleid en in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie. Samen zetten zij zich in voor een harde aanpak van handel in verdovende middelen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *