Woningcorporatie Volksbelang: ‘Vechten tegen de bierkaai’

In de kelderbox staan en dan natte voeten krijgen; het is het laatste wat je wilt als je een appartement huurt in de binnenstad van Helmond. Helaas is dit momenteel de realiteit voor veel bewoners van het De Kuiper wooncomplex aan het Hemelrijksdijkje in Helmond. Woningcorporatie Volksbelang is inmiddels in actie gekomen en probeert het euvel zoveel mogelijk te bestrijden. Ook worden de bewoners ingelicht over de oorzaak van het probleem en het feit dat er wordt gewerkt aan een structurele oplossing.

Natte vloeren en ondergelopen kelderboxen zijn al een tijdlang een probleem in het appartementencomplex aan het Hemelrijksdijkje. Maar het werd vorige week pas écht urgent. Eerst dachten de bewoners dat het te maken had met een hogere grondwaterstand. Maar volgens hen is dat niet de oorzaak. Verschillende bewoners meldden aan Dit is Helmond dat dit probleem al jaren speelt. Eerder deden zij al meerdere meldingen bij woningcorporatie Volksbelang, maar in veel gevallen kwam er geen reactie of terugkoppeling. Ook werden volgens enkele bewoners beloftes niet waargemaakt. Tot nu. Want Volksbelang is gestart met de aanpak van de wateroverlast. “Gemakkelijk is dat niet”, zegt Wendy Aikema, interim-communicatieadviseur bij Volksbelang.

Actie

Volksbelang is inmiddels gestart met de aanpak van de wateroverlast. “We hebben al diverse acties ondernomen”, vertelt Wendy Aikema. “We hebben de put in de kelders gereinigd en de riolering doorgespoten. Maar daar bleek het probleem niet te zitten. We deden verder onderzoek en nu blijkt het probleem te schuilen in de doorvoer van de nutsvoorzieningen onder het binnenterrein. Het is helaas niet mogelijk om dat één twee drie op te lossen. We hebben daar inmiddels wel een offerte voor gekregen. Maar de uitvoering van de noodzakelijke werkzaamheden is pas mogelijk als er minder water uit de lucht valt en we de wateroverlast kunnen oplossen. We moeten nu dus wachten totdat het water gaat zakken.”

Waterstofzuigers

Inmiddels heeft Volksbelang waterstofzuigers besteld. “Die komen een dezer dagen binnen”, zegt Aikema. “Daarmee kunnen we het water in ieder geval regelmatig wegzuigen. Maar dat is meer het bestrijden van het gevolg. De echte oorzaak kunnen we nog niet tackelen. Zo gauw er minder water gaat vallen, kunnen we starten met de structurele aanpak van het probleem. Dus het dichtzetten van de doorvoer van de nutsvoorzieningen en het opnieuw bestraten van het binnenterrein. Met de waterstofzuigers kunnen we intussen het overvloedige water verwijderen. Waarbij we ons goed beseffen dat het vechten tegen de bierkaai is. Want als de regen blijft vallen, dan is dat water in no-time weer terug.”

Geen risico

“Maar we zijn dus wel degelijk op de hoogte van het probleem en werken er hard aan om met een snelle oplossing te komen”, vervolgt Aikema. “We weten na het onderzoek in ieder geval wat ons te doen staat. Maar nogmaals, dan moet eerst de regen stoppen. Ook de liften hebben we trouwens laten inspecteren door Kone, de leverancier van de liften. Volgens Kone is er op dit moment geen enkel risico, ook zijn er nergens lekkages. Natuurlijk is het wel verstandig als mensen hun spullen zoveel mogelijk verwijderen uit de bergruimtes, om rotting en schimmels tegen te gaan. Met de twee bewoners waar dit werkelijk speelt, hebben we regelmatig contact. Andere bewoners ervaren nog geen problemen.”

‘Constructief probleem’

De bewoners van het complex vermoedden eerder dat het om een constructief probleem zou gaan. Ze schakelden herhaaldelijk rioleringsbedrijf Adriaans in, dat haar werk volgens de bewoners keurig uitvoerde. “Maar het probleem bleef”, aldus Joyce Luijben, een van de bewoners. “We dachten dat er daarom ergens een lekkage moest zijn. Vorig jaar had ik nog problemen met een CV-leiding die langzaam aan het roesten was. Dit resulteerde in lekkende leidingen in mijn appartement. Ondanks een volledige renovatie vorig jaar blijft het vochtprobleem aanhouden, helaas.”

‘Gevaarlijk’

De bewoners beschouwen het aanhoudende vochtprobleem als gevaarlijk. Daarom lieten ze afgelopen weekend liftbedrijf Kone komen om de situatie te beoordelen. De monteur constateerde dat er al tien centimeter water in stond en dat er ruimte was voor maximaal twintig centimeter, voordat het water de elektra van de lift zou aantasten. Maar volgens Coolen is er op dit moment geen sprake van een risico.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

 1. Whoopi Wilson Reply

  Volksbelang…🤮niks belang en al helemaal niet voor d Volk.

  Hoezo s r geen sprake v gevaar?
  Al da schimmel, riool loopt over 🤨 oh ja, die 2 wateren vermijden mekaar

  Er lopen daar kinderen.
  Onschuldige mensen die bloot staan aan alleelei schimmels, bacterie n wie weet wat nog meer.

  En tis niet 1x maar tig keren dat gebeld is naar Volksbelang n hun zeggen doodleuk:”dat schade gaat u niks aan en het is probleem vd Gemeente Helmond”

  Men leert of hoop je dat men leert v hun fouten, maar Volksbelang s een hopeloze berg 💩
  Valt niks te leren.

  Bij een eerdere protest, werd beloofd aan een bewoner vdien zelfde flat da nou ineens😐 ondr water loopt:”heb je december 2022 nog zelfde problemen, dan zorg k dat je een andere woning krijgt.” Aldus d hoge pief daaro. Op camera gezegd.

  🤣🤣🤨diezelfde mevrouw n nog anderen, hebben nu niet alleen natte enkels maar ook natte knieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *