Vanwege de verlengde lockdown is het niet mogelijk om de World Press Photo Exhibition dit jaar plaats te laten vinden in De Cacaofabriek in Helmond. De tentoonstelling  is daarom in zijn geheel opgesteld in het glazen paviljoen van theater Het Speelhuis. De 120 meter lange glaswand doet nu dienst als decor voor al de foto’s, die nu naar buiten toe worden tentoongesteld. Alle foto’s van de tentoonstelling zijn vanaf buiten te zien voor voorbijgangers en geïnteresseerden.

Dat kan van 22 januari tot en met 13 februari. Het was voor de medewerkers van de Cacaofabriek en Het Speelhuis een mooie gelegenheid, om gezellig met elkaar deze hele expositie op te bouwen.

Tentoonstelling bekijken

Voor wie dat zou willen, kan deze bijzondere manier van exposeren, ook in de avonduren bekijken. Overdag zijn de foto’s natuurlijk het beste te zien. Het is heel erg fijn, dat ondanks de problemen die er voor de cultuursector zijn, deze belangrijke expositie tóch te zien is in Helmond. Het was de bedoeling dat deze  tentoonstelling gratis te bezoeken zou zijn voor iedereen, maar op de manier waarop de tentoonstelling nu is opgesteld, zijn de drempels nog lager. Je kunt nu zelf bepalen wanneer en ook veilig de expositie te beleven vanuit de buitenlucht. Burgemeester Elly Blanksma, is vanmiddag nog even langs geweest, om met een mal en spuitbus de loop richting op een raam te spuiten.

Alternatief zoeken

Jochem Otten (directeur van De Cacaofabriek en Het Speelhuis) vertelt  over de  grote tegenvaller, toen ze in maart 2020 de tentoonstelling al na een paar dagen moesten sluiten, vanwege de eerste lockdown. In 2021 hebben ze het niet aangedurfd om de  tweede editie  op te bouwen. aar in  2022 moest het toch wel weer gaan lukken dachten ze. Toen ze dan toch weer werden geconfronteerd werden met weer een lockdown, hebben ze alle creativiteit uit de kast moeten halen,  om de tentoonstelling toch door te laten gaan. Toen ze zagen, dat de tentoonstelling 120 strekkende foto-meters betrof , viel het kwartje. De glazen omarming van Het Speelhuis, is immers exact 120 meter. “Het is gewoon een lastige tijd waarin op cultureel gebied, weinig kan. Het is mooi om zo’n prestigieuze tentoonstelling, op deze manier toch aan iedereen te kunnen laten zien. We zijn heel erg blij voor onze partners, uit het onderwijs en bedrijfsleven,” zegt Otten.

Educatieproject scholen

Er is een aantal scholen in Helmond zelf aan de slag gegaan met een project van visuele journalistiek en verhalen die ertoe doen middels educatieproject “Blik op de wereld”. Een jeugdige blik op de wereld, is er al sinds het begin van dit schooljaar. Ook de  foto’s van de scholen zijn te bewonderen, via de glazen wand van Het Speelhuis. Geïnspireerd door stichting Openbare Basisscholen Helmond zijn ook andere onderwijsinstellingen uit Helmond  aangehaakt bij dit educatietraject.

Ook voor ouderen

Ook ouderen, voor wie het niet vanzelfsprekend is om naar Het Speelhuis te komen, is een speciaal voor hen ontwikkelde Lang Leve Cultuur/Werkgroep gemaakt.  Aandacht voor Ouderen is een programma waarbij De Museumdocent bij de zorginstellingen op locatie in gesprek gaat met ouderen, aan de hand van een World Press Photo afbeelding. “Er wordt gepraat over de beelden uit de tentoonstelling, maar ook over andere beelden in het nieuws, die zij nooit zijn vergeten. Die bijzondere verhalen die bovenkomen, worden vastgelegd en later dit jaar gepubliceerd in een mooie krant, met medewerking van Annique van den Heuvel (CultuurContact).” De tentoonstelling laat confronterende en ontroerende foto’s zien van de belangrijkste en meest nieuwswaardige verhalen van het jaar.

Terugblik 2020

Exhibition 2021 blikt terug op het nieuwsjaar  van 2020. Dat was een bewogen jaar met grootse thema’s als Covid-19, black lives matter, de klimaatcrisis, en vele andere zaken. Een onafhankelijke jury van 28 fotografiespecialisten, die stond onder leiding van NayanTara Gurung Kakshapati koos de beste foto’s en verhalen van 2020 in 8 categorieën. Er werden maar liefst 74.470 foto’s van 4315 fotografen beoordeeld. Er zijn 45 winnende fotografen uit 28 verschillende landen gekozen. Van hen zijn maar liefst 60 beelden te zien in de ‘etalage’ van theater Het Speelhuis. World Press Photo Exhibition 2021 én ‘Blik op de wereld’ zijn beiden gratis te bezichtigen van zaterdag 22 januari t/m zondag 13 februari. Kijk voor meer informatie  op www.cacaofabriek.nl/worldpressphotohelmond

© Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.