World Press Photo terug in Helmond

Na een korte maar succesvolle eerste editie van World Press Photo Helmond is de expositie begin 2022 terug in De Cacaofabriek. Van 22 januari t/m 13 februari 2022 is deze wereldwijde expositie te bewonderen in De Cacaofabriek.

Op 6 maart 2020 opende De Cacaofabriek vol trots de eerste World Press Photo Exhibition in Helmond. Niet veel later moest de tentoonstelling vervroegd sluiten op verzoek van het RIVM en de rijksoverheid. Covid-19 gooide roet in het eten. “Terugkijkend op die eerste editie zijn we nog steeds enorm opgetogen over dit project. We hadden volop aandacht van de pers, ontvingen in het eerste weekend meer dan duizend bezoekers, en de week daaropvolgend ook nog eens ruim duizend.” Jochem Otten, directeur van De Cacaofabriek, is dan ook blij dat de expositie terug naar Helmond komt. Ook nu weer is de tentoonstelling gratis toegankelijk.

Exhibition 2021 in Helmond

World Press Photo verbindt de wereld al sinds 1955 met verhalen die ertoe doen. De tentoonstelling laat confronterende en ontroerende foto’s zien van de belangrijkste en meest nieuwswaardige verhalen van het jaar. Exhibition 2021 blikt terug op nieuwsjaar 2020, een bewogen jaar met grootse thema’s als Covid-19, black lives matter, de klimaatcrisis, transgender rechten en territoriale conflicten.

Een onafhankelijke jury van 28 fotografiespecialisten stond onder leiding van NayanTara Gurung Kakshapati en koos de beste foto’s en verhalen van 2020 in 8 categorieën. Er werden maar liefst 74.470 foto’s van 4315 fotografen beoordeeld. Er zijn 45 winnende fotografen uit 28 verschillende landen gekozen. Van hen zijn maar liefst 60 beelden te zien in De Cacaofabriek.

World Press Photo of the Year

De Deense fotojournalist Mads Nissen ontving dit jaar de meest prestigieuze prijs op het gebied van professionele persfotografie; zijn ‘The First Embrace’ werd uitgeroepen tot World Press Photo van het Jaar. Dit iconische Covid-19-beeld werd op 5 augustus 2020 geschoten in een bejaardentehuis in Brazilië. De foto toont een 85-jarige Rosa Luzia Lunardi die stevig wordt geknuffeld door verpleegkundige Adriana Silva da Costa Souza. “Dit buitengewoon krachtige beeld laat ons zien hoe je eenzaamheid kunt genezen,” aldus het jurylid Pilar Olivares.

Schoolproject

Al sinds het begin van dit schooljaar zijn groepen 7 en 8 van OBS Brandevoort, OBS De Straap, IKC De Bundertjes, KC De Lindt, KC De Rakt, KC De Stroom en OBS ‘t Hout zelf aan de slag met visuele journalistiek en verhalen die ertoe doen. Dat doen ze in het kader van educatieproject ‘Blik op de wereld 2.0’. In groepjes van vijf trekken zij hun eigen wijk in om samen één nieuwswaardig beeldverhaal te maken. Begeleid door BeamItUp leren ze kijken, kiezen, samenwerken en afstemmen. Maar ook spreken ze over de impact van beeld. “Door zelf actief bezig te zijn met fotografie hoop ik dat leerlingen ervaren dat het een taal is, een manier om zich uit te drukken. En dat kunst op die manier kan communiceren over betekenisvolle thema’s. Zo wordt kunst persoonlijk én komt het enorm dicht bij maatschappelijk burgerschap. Een mooie combinatie”, zegt Hans Fuchs (directeur-bestuurder OBSH).

Andere scholen uit zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs die geïnteresseerd zijn in dit educatief programma kunnen zich nog aanmelden via info@cultuur-contact.nl (CultuurContact).

De expositie is open voor publiek vanaf zaterdag 22 januari 13.00u. Daarna is de expositie gedurende 3 weken elke dinsdag t/m zondag gratis te bezichtigen van 13.00 – 21.00 uur.

Foto: ‘The First Embrace’, – Mads Nissen, Politiken, Panos Pictures Blik op de wereld 2.0

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *