Zaterdagmarkt en horeca moeten ruimte gaan delen

Onder andere de fractie 50Plus stelde vragen over hoe de markt nu verder gaat als de terrassen vanaf 1 juni open mogen, en meer ruimte nodig hebben. Burgemeester en wethouders geven tekst en uitleg over de situatie rondom de zaterdagmarkt in Helmond.

In een brief aan de raad blikken burgemeester en wethouders terug op eerdere edities van de markt, zo wordt er stilgestaan bij de zaterdagmarkt van 11 april die vanwege de drukte gesloten moest worden. In de vragen van 50Plus schetsen zei dat op de markt van 9 mei het zo druk was dat de anderhalve meter afstand niet of nauwelijks tot zijn recht kwam. “De beleving van de markt van 9 mei is aanleiding om op onze eerdere brief een vervolg te geven. Twee leden van de fractie zijn vandaag de markt opgegaan om te proeven en mee te maken hoe het op de markt is. We zijn geschrokken van hetgeen ons daar overkomt. Op de eerste plaats was het op gezette tijden in onze ogen veel te druk op de markt, dusdanig dat het principe van de anderhalve meter niet of nauwelijks tot zijn recht kwam. ”

Pieter Blomplein geen goede zet

Verder schetst de fractie dat de gekozen opstelling van die markt voor de martkooplui op het Pieter Blomplein slecht heeft uitgepakt. “Hun omzet was drastisch laag, onder meer als gevolg van het feit dat er geen enkele bebording richting dat plein voorhanden was. Ook is het nog steeds niet te begrijpen dat een organisatie als DHL het nodig vindt om met een elektrische (dat wel!!) auto dwars door de marktbezoekers te toeren om zijn pakketjes te bezorgen.”

Het college laat weten zich niet te kunnen vinden in deze situatie. “Het beeld dat u schetst over het verloop van de zaterdagmarkt van 9 mei delen wij niet. Natuurlijk zijn er verbeterpunten, maar wij zijn in grote lijnen tevreden met de manier waarop de markt verlopen is. De huidige opstelling van de kramen voldoet, op een enkel verbeterpunt na, aan de corona-regelgeving. Het oppervlak waar de kramen op staan is bijna verdubbeld, de kramen zijn kleiner en staan verder uit elkaar, de looproutes zijn verbreed en er zijn overal uitwijkzones.”

Zaterdagmarkt deelt ruimte met horeca

Op 1 juni gaan de terrassen weer open. Dat vraagt nogmaals om een aanpassing in de opstelling van de weekmarkt. Het college laat weten te werken aan een ‘semipermanente opstelling’ van de weekmarkt voor de duur van het aanstaande terrasseizoen. ” Dit doen wij in overleg met zowel de horecaondernemers als de marktkooplieden. Waarbij wij op voorhand wel willen benadrukken dat de gezondheid van onze inwoners leidend blijft. We roepen alle partijen dan ook op om met elkaar rekening te houden en oog te hebben voor de belangen van de ander.”

Voor meer informatie: www.helmond.nl/coronavirus

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Liam Toll

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    LENIE bijnen Reply

    Graag aandacht voor de uitlaatgassen op het dak van de Elzas Passage, en herrie. Die staan kort op de slaap kamers van de Elzas appartementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *