“Ze roepen vaak maar wat”

Na de enorme wespenplaag van vorig jaar, voorspellen experts dat de wespenoverlast in 2023 minder hevig zal zijn. Maar Erik Morssink, ongediertebestrijder en eigenaar van M2Z in Helmond, is sceptisch. “Ach, zo gauw het weer een paar dagen mooi weer is geweest roepen die experts maar wat. Want het hangt van een boel factoren af.”

In 2022 hadden we te kampen met een enorme wespenoverlast. Nog nooit hadden wespenbestrijders het zo druk als in dat jaar. Van april tot en met september kregen de bestrijders duizenden aanvragen voor het verwijderen van wespennesten. Soms voor meerdere nesten op één locatie. “Als je dat vergelijkt met dit jaar, kunnen we gerust stellen dat het vooralsnog rustig is, maar of dat zo blijft”, aldus Merijn Janssen, eigenaar van het ongediertebestrijdersplatform wespennestverwijderen.com.

Zachte winter

“De afgelopen winter was erg zacht. Door de grote wespenoverlast afgelopen zomer, gingen we de herfst in met een recordaantal wespenkoninginnen”, zegt ongediertebestrijder Gerben Cirkel. “Als de daaropvolgende periode dan zo zacht verloopt, overleven de meeste koninginnen de winter met gemak. Vaak zie je dan dat er ook veel wespennesten volgen in de lente. Maar na die ‘warme’ winter, kregen we te maken met een nat en koud voorjaar. Dit heeft veel koninginnen alsnog de kop gekost. Zo zou de tegenvallende lente wel eens de redding kunnen zijn voor wat betreft wespenoverlast deze zomer.”

Kwetsbaar

Want na een zachte winter ontwaken de koninginnen vroeg uit hun winterslaap. Ze verlaten dan meteen hun veilige en warme schuilplaats en gaan op zoek naar een nieuwe plek om een wespennest te bouwen. Ze zijn qua beschutting dus een tijdje kwetsbaar. “Als het dan veel regent of erg koud is, sterven alsnog veel wespenkoninginnen”, vervolgt Cirkel. “Voor elke koningin die sterft, is er in de zomer één wespenkolonie minder.”

Sceptisch

Dat zou betekenen dat we deze zomer eenzelfde overlast als afgelopen jaar dan waarschijnlijk ook niet gaan zien. Maar Erik Morssink van het Helmondse M2Z denkt er het zijne van: “Zo gauw het een paar dagen mooi weer is, wordt er weer van alles geroepen in het land. Het is allemaal afhankelijk van het aantal koninginnen dat in 2022 geboren is en de winter heeft doorstaan. Bovendien is het ook nog eens erg regiogebonden”, aldus Morssink. “Met deze temperaturen is het heel normaal dat de ontwikkeling van ei en larve tot pop sneller verloopt. En dat het wespenvolk snel groter wordt. Daarbij is ook het voedselaanbod natuurlijk een belangrijke factor. Dat moet er natuurlijk wel zíjn.”

Augustus

Mocht er onverhoopt toch overlast komen deze zomer, dan begint die volgens de experts pas in augustus. Cirkel: “Dan is de wespenpopulatie namelijk het grootst en gaan ze actief op zoek naar zoet voedsel. De wespen worden dan aangetrokken door zoete drankjes, fruit en etensresten, maar ook door parfum en zonnebrandcrème. In die periode kunnen wespen erg agressief uit de hoek komen.”

Zelf maatregelen nemen 

Hoewel wespen nuttig zijn, vinden wij ze vooral lastig. Je zit de komende tijd dan ook niet te wachten op veel wespen. Gelukkig zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen, om de wespenoverlast deze zomer zo klein mogelijk te houden. Dek eten en drinken goed af en houd prullenbakken gesloten. Gebruik niet te veel zoete parfum als je naar buiten gaat en koop zonnebrandcrème die neutraal ruikt. Heb je een wespenval gemaakt of gekocht? Zet deze dan niet te dicht in de buurt van je tuinset. Je vangt namelijk niet alleen wespen, je lokt ze in eerste instantie ook naar je toe. Dan werkt het averechts.

Wespennest veilig verwijderen

Hoewel de verwachting is dat er deze zomer minder wespenoverlast is, kun je natuurlijk altijd pech hebben. Zie je plotseling veel wespen rondvliegen, of ontdek je een wespennest? Dan is het advies altijd hetzelfde: blijf uit de buurt en ga vooral niet zelf wespen verwijderen. “Zo’n nest kan gemakkelijk duizenden wespen bevatten. Voelen die zich bedreigd, dan vallen ze massaal aan. Dat wil je echt niet meemaken,” waarschuwt Cirkel. “Het beste bel je in zo’n geval een lokale wespenbestrijder. De overlast is dan zo verdwenen.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *