Zoek mee naar oudste Brabantse film

Het foto- en filmgeheugen van Brabant, BrabantinBeelden, zoekt naar de oudste film van Brabant. De huidige oudste film uit de regio is er een uit Helmond: een reportage van de installatie van burgemeester M. van Hout in Helmond op 29 juli 1913. Zou er nog een oudere film rouleren? En komt die soms ook uit Helmond? Met jouw hulp wil BrabantinBeelden deze vraag beantwoorden.

“In onze collectie zitten al oude films”, vertelt beeldredacteur Mathilde Min. “Zoals filmbeelden uit Tilburg. Daarop zie je vrouwen met lange rokken en mooie hoeden of poffers. En mannen in hun zondagse pak en met bolhoed op die naar de kerk gaan. Of een gezelschap in Helmond dat naast een wagon van de stroomtram staat te wachten met kinderen in matrozenpakjes. Vaak zijn het zwart-witfilms met alleen bewegende beelden en zonder geluid. De zogenoemde ‘stomme films’. Ook kenmerkend zijn de teksten in een zwart vlak, omlijst door sierlijke witte krullen, om zo de kijker duidelijk te maken wat je ziet. Verder valt op dat de gefilmde mensen vaak serieus in de camera kijken. Want filmen was in die tijd echt nog iets bijzonders. Slechts een enkeling kon zich een filmcamera permitteren”, aldus Min.

Films vóór 1940

Filmopnames van vóór de Tweede Wereldoorlog zijn relatief schaars., omdat apparatuur en materiaal kostbaar en kwetsbaar was. Men filmde weinig en wat op film kwam ging vaak met de tijd verloren. Daarom is BrabantinBeelden specifiek op zoek naar filmmateriaal van vóór 1940. Doel is de films voor de toekomst te bewaren. Zowel de digitale kopie als de originele filmrol bewaart BrabantinBeelden in een speciale filmopslag. Als het nodig is, herstelt en digitaliseert zij de films en stelt ze beschikbaar. Met de bedoeling dat straks iedereen de films kan kijken.

Hoe doe je mee?

BrabantinBeelden moedigt iedereen aan om de oudste film van Brabant op te sporen.  Denk je dat je een zeer oude film van vóór 1940 in handen hebt of ontdekt hebt? Neem dan contact op met BrabantinBeelden: brabantinbeelden.nl/oudstefilm of stuur een e-mail: info@brabantinbeelden.nl of info@rhc-eindhoven.nl. Ook als je twijfelt over het jaar van de film.

Inzenden kan tot en met 10 juli aanstaande. Op 27 oktober wordt bekend uit welke gemeente in Brabant de oudste Brabantse film komt. Dan is het namelijk de Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed.

Wat is BrabantinBeelden?

BrabantinBeelden bewaart foto’s en films van ons verleden. Nu en voor de toekomst. Samen met alle Brabanders vormen zij ons foto- en filmgeheugen van Brabant. Wil je meer informatie of heb je films die je wilt aanbieden? Neem contact met ze op. BrabantinBeelden is een samenwerking tussen Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg.

Foto:
Kermis Helmond:
Uit Filmcollectie RHCe, filmnummer 0139232, jaar 1932.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Ivo Mikkers - Redactie

Ivo Mikkers Redactie ondersteuning DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *