Zoektocht naar eenvoud

Bram beoefent contemplatieve fotografie. “Dat is een soort mindfulness met je camera. Niet het resultaat telt, maar het proces. Je probeert weer te kijken zoals je dat als kind deed: onbevangen en zonder hokjesdenken. Want een landschap hoeft niet altijd liggend te zijn. Er hoeft niet per sé een horizon in te zitten. Er hoeft niet zoveel mogelijk op. Of toch wel? Die vragen heb ik voor Goeikes onderzocht.”

Bram is al een tijdje gefascineerd door Lucas Gassel. “Veel Helmonders kennen hem niet, maar hun middeleeuwse stadsgenoot heeft een flinke bijdrage aan de schilderkunst geleverd. In zijn tijd was het ‘not done’ dat een landschap het belangrijkste onderwerp van je schilderij was. Maar Gassel was een rebel. Hij hield zich niet aan de geldende regels van compositie. Ik liet me door hem inspireren door dat óók niet te doen. Ik laat het Helmondse stadslandschap op mijn eigen manier zien.” 

Wanneer Bram op pad gaat, zet hij een zogenaamde intentie: geen vastomlijnd plan of idee, maar een thema dat zijn aandacht stuurt. “Hier waren mijn intenties de kleuren, vlakken, lijnen en dramatische luchten, die Gassels werk zo herkenbaar maken. Daardoor viel m’n oog op andere dingen dan anders en vaak op details. Ik onderzocht dan wat m’n aandacht nou precies getrokken had en legde uitsluitend dát vast, niks minder en vooral niks méér.”

 

Al op zijn 4e liep Bram Verhees (42) met een camera rond. Dat die het niet deed, maakte niet uit: hij keek gewoon graag door de lens en dat bleef zo. Zijn foto’s zijn interessant, omdat hij durft in te zoomen. Toen zijn vrouw ongeneeslijk ziek werd, bleek fotografie een uitlaatklep. Hij zette een puntkomma achter zijn carrière in de wetenschap en geeft nu workshops aan mensen die óók weer fris willen zien.

 

‘Zoektocht naar eenvoud’ is onderdeel van het project Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel. De resultaten zijn te zien in een 200 pagina’s tellend fotoboek welke uitkomt in de eerste week van maart 2020. Begin april opent een expositie in centrum Helmond. Tot en met 23 februari kunt u een boek bestellen via crowdfundingplatform Voordekunst. Naast een leuke tegenprestatie helpt u met uw bijdrage de expositie mogelijk te maken.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Arne

Arne is de ontwikkelaar van Ditisonzewijk.nl. Hij heeft het platform gebouwd en werkt continu aan de doorontwikkeling van alle benodigde functionaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *