Zoektocht naar Helmonders die bijdragen aan duurzame ontwikkeling

Vandaag begint een zoektocht naar Helmonders die zich inzetten voor het behalen van de zogenaamde Global Goals. De ‘helden van Helmond’. Dat zijn 17 doelen om van de wereld een mooiere, duurzamere en socialere plek te maken. Er zijn veel inwoners die dit doen met grote én kleine ideeën, acties en initiatieven. De komende tijd worden deze helden in het zonnetje gezet. Mooie verhalen worden gedeeld. Inwoners kunnen ook zelf helden nomineren en er kan subsidie worden aangevraagd via de website www.heldenvanhelmond.nl.

Global Goals

De Global Goals (een afkorting van de Sustainable Development Goals) zijn in 2015 door de Verenigde Naties aangenomen als gezamenlijke doelen voor duurzame ontwikkeling. Het is de bedoeling dat deze doelen in 2030 behaald zijn. Geen armoede, goede gezondheid en welzijn, duurzame energie voor iedereen en een maatschappij waarin iedereen meedoet, zijn voorbeelden van Global Goals. ‘’De gemeente Helmond is een Global Goals gemeente. Daarmee zetten wij ons op allerlei manieren extra in voor het behalen van deze doelen. Vanuit de gemeente, maar ook met allerlei partners uit de stad. Het onderwijs, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners zijn hierbij onmisbaar’’, zegt wethouder Global Goals Cathalijne Dortmans.

Helden van Helmond

Nog maar weinig inwoners zijn bekend met de Global Goals. Terwijl ontzettend veel Helmonders op een bepaalde manier een bijdrage leveren. Wethouder Dortmans: ‘’De grote uitdagingen kun je niet in je eentje oplossen. Maar je kunt bijvoorbeeld wel FairTrade en tweedehands producten kopen, af en toe koken voor een eenzame buur, tijdens een wandeling zwerfafval oprapen of je oude kleren doneren. Als iedereen dit doet, helpt dat. Met de campagne ‘Helden van Helmond’ willen we inwoners kennis laten maken met de Global Goals. En laten zien dat je op állerlei manieren kan bijdragen.’’ Om inwoners te inspireren, worden verschillende Helmondse Helden geëerd voor hun bijdrage.

Nomineer een held

Natuurlijk zijn er in Helmond veel helden die zich, op wat voor manier dan ook, inzetten voor een mooiere, duurzamere en socialere wereld. Zet ze vooral op een voetstuk. Via www.heldenvanhelmond.nl kan iedereen helden nomineren.  Zij ontvangen een gratis heldenspeldje.

Goed idee? Vraag subsidie aan!

Helmonders die een steentje willen bijdragen aan het behalen van de Global Goals, kunnen aanspraak maken op een subsidie. Iedereen die met een idee, actie of initiatief bijdraagt aan bewustwording rondom de Global Goals in Helmond, kan deze subsidie aanvragen voor de uitvoering. Er is jaarlijks in totaal €40.000 subsidie beschikbaar. De deadline om subsidie aan te vragen is 1 november 2021.

Helmond hijst de vlag

Het is geen toeval dat juist vandaag het startschot wordt gegeven voor de Helden van Helmond campagne.  Morgen, 25 september, is het namelijk vlaggendag: de dag waarop de duurzame doelen in 2015 zijn aangenomen door de Verenigde Naties. “Een mooie dag om deze campagne te lanceren, stelt”, wethouder Dortmans: ‘”Om aandacht te generen voor de Global Goals hijst Helmond, samen met veel andere gemeenten, de Global Goals-vlag op het stadhuis. Helmond is er trots op bij te dragen aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen.’’

Start campagne ‘ p zoek naar de helden van Helmond’. Foto: Willeke Machiels

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.