Zomereik geplant ter ere van Lucas Gassel van Helmont

Op zaterdag 9 maart wordt de wereldberoemde Helmondse kunstschilder Lucas Gassel (1488-1569) op bijzondere wijze in het zonnetje gezet. In het kasteelpark nabij de ‘liegbank’ wordt die dag een eikenboom, de Lucas Gassel zomereik, geplant. Daarna vindt de officiële opening plaats van de door het museum ingerichte Gasseltoren in het Kasteel Museum en de werkplaats van Lucas Gassel. Beide activiteiten kwamen tot stand in samenwerking tussen de Gemeente, Museum Helmond en het Genootschap Lucas Gassel.

De Lucas Gassel Dag op 9 maart begint om 11.00 uur bij de hoofdingang van de Bibliotheek aan de Watermolenwal. Hier kun je ook de grote schildering op de kopgevel met veel elementen uit de schilderijen van Lucas Gassel bewonderen. Daar start dan de optocht richting kasteelpark. Begeleid door het Catharinagilde en Gilde Sint Antonius Abt loopt het gezelschap achter de kar met de zomereik via Watermolenwal, Havenplein en Kasteellaan naar de kasteeltuin. Er is ook nog een korte stop bij het bronzen borstbeeld van Lucas Gassel aan de rand van het Burgemeester Geukerspark. Het borstbeeld is het werk van kunstenares Trudie Broos.

Trudie Broos in haar atelier, werkend aan de verbeelding van Lucas Gassel

Aanplant en vendelgroet

Na aankomst in het kasteelpark volgt de ceremoniële aanplant van de Lucas Gassel zomereik, voorafgegaan door toespraken van cultuurwethouder Marita van Lierop en voorzitter dr. Ger Jacobs van het Genootschap. Vervolgens onthult de wethouder bij de zomereik een plaquette. Daarna begeven de deelnemers, waaronder Lucas Gassel, zijn vriend Dominicus Samplonius en kasteelvrouwe Catharina van Cortenbach (toneelspelers van het museum), zich naar het kasteel. Op het voorplein van het kasteel brengen de gilden een vendelgroet.

Lucas Gassel en ‘Lucas Gassel’, acteur François van der Zanden

Toren en werkplaats

In het kasteel gaan de genodigden naar de toren, die sinds kort aan Lucas Gassel is gewijd. In de toren gaan Lucas, zijn vriend Samplonius en Catharina in gesprek met cultuurwethouder Van Lierop, directeur Esther Hartzema en Ger Jacobs. Zij zullen hen en de andere genodigden uitnodigen de toren te betreden. En een speciale blik te werpen op het aan Lucas toegewezen schilderij Het Offer van Abraham. Nadat ook de andere deelnemers de zaal hebben bezocht, gaat het gezelschap nog naar de werkplaats van Lucas Gassel, die op dezelfde etage van het kasteel tot in het najaar is ingericht.

Lees ook: ‘Zoektocht naar verdwenen schilderij Lucas Gassel

Foto’s: Henk van Dijk en Piet den Blanken

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *