Zonder mij een ander schilderij

“Ik ben van nature geïnteresseerd in mensen.” Peter wil weten wat ze doen, wat hun achtergrond is. Precies dat viel hem op aan de schilderijen van Lucas Gassel. “Zijn werken zitten vol met figuren, die de handelingen en beroepen uitvoeren. Zoals de achtergrondfiguren een belang hadden voor het schilderij als volledig beeld, leveren de moderne versies een vergelijkbare positieve bijdrage aan de stad (Helmond) als geheel. Dat is ook waar de serietitel op slaat. Gassel staat bekend als landschapsschilder, maar vergat de mensen nooit.”

Zo keek Peter vooral naar de bijfiguren in de schilderijen. “Op een van de schilderijen vind je een ‘menselijke vuurtoren’, een man die met een spiegeltje de schepen veilig binnenloodst. Tegenwoordig doen we dat natuurlijk nog steeds, alleen is het spiegeltje vervangen door een lampje en worden voornamelijk auto’s van A naar B gedirigeerd.”

Na deze vondst ging Peter op zoek naar nog meer moderne vertalingen van deze bijzondere bijfiguren. “Gassel schilderde de voorloper van tennis, rondreizende verhalenvertellers  en feestzangers. De feesten waren toen misschien anders, maar muziek speelde toen ook al een grote rol.”

 

Zijn vader had een donkere kamer, dus Peter Lambregts (52) werd al heel snel meegenomen in het fotografieproces. Hij kreeg zijn eigen camera en trok er regelmatig op uit in de Peel. Toch is hij uiteindelijk verpleegkundige geworden en daar heeft hij geen moment spijt van gehad. De camera was echter nooit ver weg. In 2011 volgde hij de deeltijdopleiding aan de Kunstacademie. Hij observeert de mens en handelt daarnaar, of hij nu aan het werk is of op pad voor de fotografie.

‘Zonder mij een ander schilderij’ is onderdeel van het project Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel. De resultaten zijn te zien in een 200 pagina’s tellend fotoboek welke uitkomt in de eerste week van maart 2020. Begin april opent een expositie in centrum Helmond. Tot en met 23 februari kunt u een boek bestellen via crowdfundingplatform Voordekunst. Naast een leuke tegenprestatie helpt u met uw bijdrage de expositie mogelijk te maken.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Arne

Arne is de ontwikkelaar van Ditisonzewijk.nl. Hij heeft het platform gebouwd en werkt continu aan de doorontwikkeling van alle benodigde functionaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *