• zoönosencertificaat
  • zoönosencertificaat
  • zoönosencertificaat

Kinderboerderij de Veldhoeve in Helmond is beloond met het zoönosencertificaat, een keurmerk voor gezonde dieren. Nu zal dat veel mensen niet veel zeggen maar de kinderboerderij heeft een aantal bijzondere dieren die je niet gauw bij een andere  kinderboerderij zal zien. Wat denkt u van een volière met alleen maar Japanse Lis-eekhoorntjes met jonkies? En van een kooi met stinkdieren en hun jongen? Verder zijn er wel “gewone” dieren om mee te aaien en te knuffelen zoals konijnen, cavia’s , schapen en geiten. En dan is er nog de lieve 29-jarige ezel Chicco.

De voorzitster is Juliette van Schijndel, een charmante en goedlachse dame die ergens wel streng is voor de dieren zoals de poezen die af en toe op de terrastafels liggen en springen. Maar iedereen mag de dieren aaien, knuffelen en voeren maar onder toezicht van de medewerkers en de ouders. Ik ging er eens op bezoek, kreeg een rondleiding en zag en hoorde veel nieuwe dingen waar ik helemaal niets van af wist. In de kooi met stinkdieren was ik wel een beetje bezorgd want ik ken het verhaal van het spuiten van de vieze sappen. Maar zolang je ze niet bang maakt is er niets aan de hand. Ik was zeer verwonderd toen ik gewoon in bijzijn van de ouders de jonge stinkdieren mocht fotograferen.

Bij de eekhoorntjes was het een ander verhaal. Zij waren opgewonden van mijn aanwezigheid en vlogen als straaljagers over en langs mij heen. Toen ik een klein eekhoorntje zag ( past ruim in de handpalm) begreep ik het wel en verliet snel de kooi. Verder lopend langs de kooien goudfazanten en cavia’s viel het mij op dat er om mij heen gewoon kippen, ganzen en katten liepen. De kippen hadden het goed naar de zin vertelde Juliette. De katten vangen muizen en geven ze aan de kippen.

Juliette zei  erg blij te zijn met haar vrijwilligers. ‘Zonder hen ben je nergens. Als ik hen niet had kon ik de hekken en kooien wel sluiten. Zij zijn dagelijks of  wekelijks aanwezig, van jong tot oud. Zij verzorgen de dieren en helpen mee met het verzorgen van de tuinen, de speeltuin, de kantine en onderhouden of renoveren de hooischuur en andere hokken en kooien.’ Maar de kinderboerderij heeft een te kort aan vrijwilligers dus iedereen die af en toe wil helpen met dieren kan zich aanmelden bij de kinderboerderij-annex speeltuin.

Als je onder andere schapen en geiten houdt ben je verplicht een zoönosencertificaat te hebben als men dieren  houdt. Daarom ontving De Veldhoeve het certificaat 2021 omdat zij de gezondheid van de dieren regelmatig laten controleren door een dierenarts. Het certificaat komt van de Royale GD (gezond dier) en zij komen ook elk jaar een kijkje nemen.

De toegang voor de speeltuin/kinderboerderij is gratis en het is beslist de moeite waard om er eens een bezoekje te brengen. Op het gezellige terras kan men dan genieten van een drankje. Alcohol wordt er absoluut niet geschonken en gedronken. Want het motto van de Veldhoeve is: er spelen en lopen kinderen, daar moet geen alcohol bij zijn…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Met speciale dank aan de vrijwilligers van de Veldhoeve.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *