Allergrootste maquette in stadsgalerij ‘het Liefdegesticht’ is opgeleverd…

De stadsgalerij Helmond van Gerrit en Nellie van Neerven is na de verhuizing vanuit de Elzas Passage, alweer ruim een jaar te vinden op het adres Markt 56. Met een flinke dosis enthousiasme en samen met andere stadsgenoten is de familie van Neerven erin geslaagd om op ambachtelijke wijze een stukje uit de monumentale geschiedenis van Helmond weder op te bouwen. De gratis toegankelijke expositie ruimte is in de afgelopen tijd uitgegroeid tot een fraaie galerij waar inmiddels een groot aantal maquettes te bezichtigen zijn.

De Van Neervens hebben niet stilgezeten. De collectie met de fenomenale creaties in de stadsgalerij heeft namelijk onlangs weer een kolossale uitbreiding gehad.
Het historische bouwwerk wat nu is opgeleverd, is vervaardigd op een speciaal gemaakte tafel die bij elkaar zo’n 10 vierkante meter beslaat. De houtbewerking deed Gerrit en de maquette is beschilderd door Nellie.
Circa acht maanden lang is er met man/vrouw en macht gewerkt aan het project en deze maquette is daarmee nu de allergrootse uit de collectie van de stadsgalerij geworden.

Dankzij een aantal gerestaureerde fotovergrotingen van omstreeks 1920 waarop vele details te zien zijn konden Gerrit en Nellie aan de slag met de bouw van het zusters klooster in Mierlo-Hout dat oorspronkelijk in 1889 werd ontworpen door de architect Jan Willem v.d. Putten.
Op 25 april 1889 werd het klooster betrokken door vijf zusters uit de orde van Liefde te schijndel. En daarmee was naam het Liefdegesticht geboren.
Het gasthuis werd door de loop der jaren een aantal malen verbouwd. In 1932 werd een verdieping er bovenop gezet.
Het was een grondige ingreep die de totale architectuur van het monumentale klooster veranderde…. en van het ontwerp van Van der Putten was niets meer te herkennen. In 1976 startte de bouw van een nieuw zorgcentrum en kreeg het de naam Alphonsus.
In 1977 begon de sloop van het oude gedeelte en kort daarna werd ook de St. Luciameisjesschool afgebroken. Na de opening en ingebruikname in 1977 werd in 1978 direct begonnen met de 2e fase; 14 bejaardenwoningen. Als 3e fase werden in 1981 nog 28 seniorenwoningen gerealiseerd.

Gerrit en Nellie zijn dankbaar voor alle hulp die zijn in de afgelopen maanden kregen bij het vervaardigen van de nieuwste maquette in de stadsgalerij.
De complete voortuinen bij de ingang en de mooie kloostertuin aan de achterzijde van het gebouw zijn door dochter Yvonne heel geraffineerd en zeer mooi verzorgd ingericht.
Werkelijk aan alles is gedacht. Zoals het stukje moestuin waar de zusters vroeger hun eigen groente verbouwden. En de fruitboomgaard waar via de houten ladder ook de onvervalste Mierlose zwarte werden geplukt.
De kloostertuin was aan drie zijde hermetisch afgeschermd met een hoge meidoornhaag. Het verhaal gaat dat er tijdens de bevrijding van Mierlo-Hout in september 1944 een Britse tank vanuit de oostkant dwars door de haag zou hebben gereden. Vele tientallen jaren later kon men nog altijd precies terugvinden waar de tank tijdens de oorlog een groot gat in de haag gemaakt had.
Helemaal links achteraan in de kloostertuin bevond zich een zusters kerkhof.
Op de kleine begraafplaats werden tussen 1905 en 1965 twaalf kloosterzusters begraven. In maart 1974 werd het kerkhof in de kloostertuin opgeheven en de stoffelijke resten werden overgebracht naar het kloosterkerkhof van de orde te schijndel.

Miniatuur smeedwerk
Mies van Neerven is de broer van Gerrit.
Bij de vele maquettes die in de afgelopen jaren werden vervaardigd en waar het ook maar nodig was, heeft Mies zijn hulp geboden.
Behalve zijn kennis op het gebied van elektriciteit is hij een specialist in het miniatuur smeedwerk.  Vooral bij de bouw van deze maquette werd een beroep gedaan op zijn handjes voor het verrichte van een zeer secuur werkje. En zo ging Mies aan de slag met het smeden van een sierhekwerk.
Het prachtige hek, dat zich voorzijde van het klooster bevond heeft nog dienst gedaan tot aan het moment dat het latere Alphonsus eind jaren zeventig werd gesloopt.
Voor velen onder ons is dit sierhekwerk dan ook wellicht nog erg herkenbaar, uit de tijd dat men op de Hoofdstraat er aan voorbij kwam. Een ander bijzonder stukje smeedwerk staat op de torenspits van de kapel die in 1932 werd gebouwd en tot op heden behouden is gebleven. Ook bovenop de maquette van het tegenwoordige Damiaanhuis in de stadsgalerij, prijkt een smeedvakwerk dat door Mies van Neerven is vervaardigd.

Tot slot
Met dank aan de familie Van Neerven en alle andere betrokkenen voor hun bereidwilligheid en het enthousiasme bij de bouw van één van de mooiste architectonische bouwwerken die Mierlo-Hout ooit gekend heeft. Met de oplevering van deze maquette is voor mij een bijzondere wens in vervulling gegaan…

Mario Coolen

Bron: Rinie Weyts, Heemkundekring Myerle, Heemkundekring Helmont, Historiemierlo-hout.info
Foto’s: Marco Meulendijks. Archief Cofoto


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:

Website: www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *