Afgelopen zondag 25 september was een waar muziekspektakel in het centrum van Helmond. Het was weer het blaasfestijn, waar veel mensen op afkomen. Bands uit verre omstreken gaven acte de présence. Dordrecht, Eindhoven, Oeteldonk, Utrecht en zelfs uit Den Haag waren er muzikanten.  Allemaal kwamen ze met een nobel doel: het winnen van de gouden muziekprijs.

Na een samenkomst en toespraak van de organisatie, ging elke band naar hun aangewezen podium in het centrum. Daar konden ze laten zien en horen wat voor een noten ze op hun zang hadden. Om de zoveel tijd werd er van podium gewisseld, zodat elke band een keer ergens anders kon spelen. Dit jaar bleek volgens de jury het niveau van de muziek en showelementen van hoge klasse. Ook het publiek was er van onder de indruk. Op sommige plaatsen klonk lang en groot applaus. Dit jaar was er een unicum; er deed een vrouwenband mee. Met de toepasselijke naam Rataplan. Wat nog mooier bleek was dat er een jongen mee deed die zich soms niet op zijn gemak voelde tussen al die schoonheden, maar hij bleef stug door trommelen.

Tussen de muzikale optredens door liepen er twee dames op stelten rond, die vooral bij de jeugd in de smaak vielen. Als een van de dames zich dan voorover bukte om de kinderen een handje te geven, keken zij gespannen omhoog. En hoopten dat de dames niet voorover zouden vallen. Op de Markt stond ook een ballonnenclown. Alleen al zijn uiterlijk en humor zorgden voor rijen wachtende kinderen om een ballon te bemachtigen. Hij was echt een kunstenaar. Inktvissen, kroontjes, zwaarden en zelfs pinguïns werden er gefabriceerd. En als hij de deksel van zijn karretje opendeed keek iedereen verbaasd naar het enorme aantal ballonnen dat er in lag. En in allerlei kleuren.

De bands waren wat kleuren betreft ook niet de allerminsten. Roze, geel, groen, licht blauw en sommige met of zonder logo of bandnaam. Blue Band, Rataplan, Navenant, de Heeren, De Narretuuters, de Fluutjes, Black Wooow, Zsa Zsa Zsoe, Kiep Kwajt en Blusswerruk om er maar een paar van de in totaal 24 bands te noemen. De meest vrolijke namen liepen er rond. En het leek wel een beetje op Prinsjesdag gezien het aantal fraaie hoedjes en mutsjes.

Rond de klok van zes uur verzamelden de bands zich op het Havenplein. Waar de uitslag bekend gemaakt zou worden en er een Grand Finale zou plaats vinden. Het ging natuurlijk om de twee gouden Helmonders. Uiteindelijk werden De Heeren van Plezier en dweilorkest Sorry de winnaars. Die gingen met de eerste prijs naar huis. Het was een geweldige, vrolijke en muzikale middag….

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *