Als we niets recyclen hebben de kinderen over 40 jaar geen smartphone of playstation meer. En dat maakt indruk. 

Wat levert meer goud op: 1000 kg oude iPhones of 1000 kg gouderts? De vraag stellen is hem ook beantwoorden. Maar hoeveel meer het is? Dat kun je zien in de videoreportage die Ditisonzewijk maakte van de kick-off van de E-Waste race bij een klas op basisschool OBS Brandevoort.

Tien basisscholen, waaronder vijf uit Helmond, gaan de strijd aan om zoveel mogelijk e-waste te verzamelen. De kinderen in de klas krijgen een “gastcollege” van projectmanager Manon van Hooren (e-waste race), die wordt begonnen met een korte toespraak van wethouder Gaby van den Waardenburg (D66) die over het afval in Helmond gaat.

Wat is e-waste? 

E-waste is al het afval met een stekker en afval waar een batterij in kan. Denk aan stofzuigers, elektrische tandenborsten, cd-spelers, smartphones en tablets. De kinderen kregen de vraag of batterijen ook e-waste zijn. Dat is dus niet zo.

Waarom is het zo belangrijk om dat in te zamelen?

Wethouder Gaby van den Waardenburg benoemt enkele getallen over afval. Zo produceren we in Nederland gemiddeld 490 kg afval per persoon per jaar. Ze vertelt ook dat een deel van het afval wordt gedumpt in landen in Afrika. Het gaat dan om afval waar zware metalen in zitten. “En dat willen we niet,” legt ze uit aan de kinderen. Maar de werkwijze van Manon van Hooren zal de kinderen meer overtuigen van de urgentie om e-waste te recyclen. Ze vraagt de kinderen wie er een playstation heeft. Veel vingers gaan de lucht in. Vervolgens vraagt ze: “Zouden jullie willen dat jullie kinderen later ook nog met iets als een playstation kunnen spelen?” En dan legt ze uit dat over 40 jaar de benodigde grondstoffen waarschijnlijk niet meer in de grond zijn. Als we niets recyclen hebben de kinderen over 40 jaar geen smartphone of playstation meer. En dat maakt indruk.

Heeft de e-waste race zin?

“Ja, ” zegt de wethouder volmondig. Ze licht toe dat de wedstrijd sinds 2014 wordt gehouden en dat er sindsdien meer dan 800.000 apparaten zijn opgehaald én hergebruikt. Daar kijken de kinderen in de klas van op.

Hoe werkt de e-waste inzameling?

De komende weken vindt de E-waste Race in Helmond en omgeving plaats. Tijdens deze periode zamelen leerlingen uit groep 6, 7 en 8 zelf zo veel mogelijk e-waste in bij familie, vrienden en mensen in de wijk/buurt. Mensen kunnen hun e-waste aanbieden door naar https://www.ewasterace.nl/ te gaan. U geeft daar aan welke E-waste u heeft. Druk op de knop e-waste inleveren en vul uw gegevens in. Op de kalender kunt u aangeven op welk moment u thuis bent, zodat de leerlingen van de deelnemende scholen het kunnen gaan ophalen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Erwin Peek - Redactie

Passie voor fotografie/video en speciaal natuurfotografie. Woonachtig in wijk Brandevoort en daar actief als redactie / fotografie voor DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *