GroenLinks: ‘Genoeg reden voor onderzoek ziektes door PFAS’

GroenLinks Helmond vraagt zich af of er door GGD of RIVM onderzocht is of er in Helmond statistisch meer PFAS-gerelateerde ziektebeelden voorkomen. Zo niet, dan vraagt de fractie aan burgemeester en wethouders of zo’n onderzoek alsnog uitgevoerd kan worden. “Er is genoeg reden om de situatie opnieuw te onderzoeken”, stelt de fractie in een brief met vragen aan het college.

Het RIVM adviseerde afgelopen weekend om geen groente of fruit te eten uit het moestuincomplex aan de Sluisdijk. In de gewassen kunnen namelijk PFAS-stoffen zoals GenX en PFOA zitten. Deze stoffen kunnen gevolgen hebben als iemand jarenlang dagelijks deze groenten eet. GroenLinks Helmond hoopt dat het betreffende complex snel kan worden gesaneerd.

De stoffen zijn in het verleden bij het bedrijf Custom Powders vrijgekomen. Toen bleek uit onderzoek dat er geen direct risico was voor mens, plant of dier. Eerder dit jaar heeft de gemeente Helmond gevraagd aan het RIVM om opnieuw naar de situatie te kijken. Ook naar de mogelijke risico’s voor het zwemmen in Berkendonk. Het RIVM heeft nu dus een aangepast advies.

Beter toezicht

GroenLinks Helmond is van mening dat deze zeer zorgwekkende stoffen volledig uit het milieu geweerd dienen te worden. De fractie snapt dan ook niet dat een bedrijf als Chemours nog steeds een lozingsvergunning voor dergelijke stoffen krijgt. Ook is GroenLinks van mening dat in het verleden beter toezicht gehouden had moeten worden op een bedrijf als Custom Powders die deze stoffen verwerkt. “We begrijpen dat aan de vervuilingssituatie niets is gewijzigd, maar dat naar aanleiding van nieuwe wetenschappelijke inzichten van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, er reden is om de situatie opnieuw te beoordelen.”

Waarschuwingen

GroenLinks wil weten of er binnen een zelfde afstand als de moestuinen aan Sluisdijk nog particuliere woningen staan en of de bewoners ook gewaarschuwd worden voor moestuinconsumptie.  Ook moestuincomplex Deltaweg (op een grotere afstand dan Sluisdijk) wordt onderzocht. GroenLinks: “Binnen de afstand van Custom Powders tot moestuincomplex Deltaweg liggen vele honderden woningen met mogelijk ook moestuinen. Worden deze bewoners ook uit voorzorg geïnformeerd?”

Het moestuincomplex aan de Sluisdijk (Foto: DitisHelmond)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    jan de kloe Reply

    groen links, mevr Maas heeft met ons een persoonlijk gesprek had waarin wij haar wijzen op de zorgplicht van de gemeente Helmond, ook hebben wij haar gewezen op officiële onderzoeken die zeggen dat er ernstige gezondheidsproblemen zijn en dat de onafhankelijke onderzoeksopzet niet onafhankelijk en niet correct is uitgevoerd ook hebben wij gemeld dat er een onvolledige WOB documentatie is geleverd door de gemeente Helmond opzettelijk en nog steeds staan de ontbrekende stukken niet op de gemeentelijke website ,ook hebben wij gemeld dat ik zelf persoonlijk ziek ben geworden door de PFAS stoffen omdat ik bij Costum Powder gewerkt hebt in 1999 tm 2000 en het bedrijf hield zich niet aan de veiligheidsregels dat is destijds ook gemeld bij de arbeidsinspectie en de gemeente Helmond maar toen lachte de gemeente Helmond ons uit en mevr Maas deed dat ook en deed niets met onze informatie nog sterker niet zo lang na ons gesprek zetten de gemeente Helmond onze medicatie vergoeding stop en nu willen ze ineens wel onderzoeken wij zijn benieuwd hoe onafhankelijk dat dan gaat gebeuren want ruim 20 jaar is dit allemaal al bekend en het enigste wat de gemeente Helmond heeft gedaan en nog steeds doet is de burger voor de gek houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *