Aantal voertuigen in centrum en Brandevoort met 75% gedaald
Sinds de invoering van de kentekentoegang op 1 november vorig jaar is het aantal voertuigen in de voetgangersgebieden in De Veste in Brandevoort en het centrum van Helmond met zo’n 75 procent gedaald. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Want tot afgelopen april deelde de politie er liefst zo’n 16.000 waarschuwingen en boetes uit aan met name bestuurders van personen- en bedrijfswagens.
In februari 2022 besloot de gemeente om de verouderde pollerpalen in het centrum van Helmond en De Veste in Brandevoort te vervangen door de invoering van een digitale controle met camera’s op het inrijden van de voetgangerszones, de zogenaamde kentekentoegang. De bedoeling was om te zorgen voor een aangenaam woon- en verblijfsklimaat in deze voetgangerszones. Daar mag je nu alleen tijdens de venstertijden zonder ontheffing laden en lossen. Buiten de venstertijden is het niet toegestaan om met een (motor)voertuig in de voetgangerszone te rijden, met uitzondering van ontheffinghouders.
Kentekencamera’s
Na een voorbereidingsperiode, waarin de gemeente intensief afstemde met ondernemers, bewoners, hulpdiensten en andere stakeholders, ging de kentekentoegang in op 1 november vorig jaar in het centrum van Helmond en op 1 december in De Veste. Op tien locaties in het centrum en vier locaties in De Veste kwamen kentekencamera’s die buiten de venstertijden controleren of een voertuig een ontheffing heeft om in het betreffende gebied te mogen rijden. Om duidelijk te maken dat je een voetgangerszone binnenrijdt, is bij alle toegangspunten tot de voetgangersgebieden de openbare ruimte aangepast. Dat gebeurde middels nieuwe bebording op ooghoogte van de bestuurder en twee witte lijnen die de overgang markeren. Mensen die voor het eerst de voetgangerszone inrijden krijgen een waarschuwingsbrief. Bij een volgende overtreding volgt een boete.
Veel boetes en waarschuwingen
In april van dit jaar was er een evaluatie met de stakeholders die bij de invoering betrokken waren. Denk hierbij aan alle interne afdelingen bij de gemeente Helmond, maar ook de horeca, politie, bewoners en Centrummanagement. Bij die evaluatie bleek dat zowel in het centrum als in De Veste het aantal voertuigen met zo’n 75 procent daalde. Maar dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Want in de periode tot 1 april van dit jaar deelde de politie liefst 16.000 waarschuwingen en boetes uit aan met name bedrijfsauto’s en personenauto’s, maar ook aan brom- en snorfietsen (circa 4.800). De cijfers tonen met name in de eerste weken een flinke afname in het aantal voertuigen. Daarna stabiliseert het zich. In totaal, dus inclusief de hausse in het begin, deelde de politie tot 1 april per dag gemiddeld 34 waarschuwingen uit en 2,5 boetes.
Waarschuwen helpt
Uit de cijfers bij de evaluatie blijkt dat waarschuwen helpt. Het aantal overtredingen daalde hierdoor. Door het blijven versturen van de waarschuwingsbrieven verwacht de gemeente dat het aantal overtredingen nog verder zal dalen. En dan zonder dat de overtreder meteen een boete krijgt.
Laden en lossen
Verder blijkt dat er meer behoefte is aan laad- en losplekken. Kentegentoegang, en daarmee dus 100 procent controle, toont dat er te weinig vaste laad- en losplekken zijn voor het kernwinkelgebied. Voor leveranciers van onder andere retail, evenementen en horeca is het nu lastiger om goederen tijdens de venstertijden te leveren. Nu stoppen en parkeren ze aan de randen van het centrum. En dit zorgt in sommige gevallen voor onoverzichtelijke en onveilige situaties. Voor de korte termijn bekijkt de gemeente of er één extra laad- en losplek kan komen op de hoek van de Parkweg en Kasteellaan. Voor de lange termijn wordt gekeken of er mogelijkheden zijn voor nóg meer laad- en losplekken.
Onduidelijke situatie Kamstraat
In de Kamstraat komen relatief gezien de meeste overtredingen voor. Onderzoek moet uitwijzen of hier mogelijk een aanpassing van de openbare ruimte nodig is.
Lagere tarieven en ontheffing
Het tarief voor een dagontheffing bedraagt nu € 34,60. Voor sommige ondernemers is dat een te hoge drempel. De door de ondernemers en horeca verzochte aanpassing naar € 20,- bespreekt de gemeente bij de vaststelling van de leges voor 2025. Tegelijk heeft de gemeente de mogelijkheden om een ontheffing te krijgen verruimd. Hierdoor kunnen ook catering, nachtbelevering (vullen van kluizen), versbelevering en het organiseren van wekelijkse liveoptredens in aanmerking komen voor een ontheffing. Ook kun je een dagontheffing zonder opgaaf van reden en zonder validatie aanvragen. Deze krijg je dan ook onmiddellijk na het betalen van de leges.
Lees ook: ‘Toegang centrum Helmond en Brandevoort op de schop‘
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00