Actiegroep Stop de Stank Brouwhuis en wijkraad zijn het zat

Wijkraad en actiegroep Stop de Stank Brouwhuis zijn het gedrag van mestverwerker Den Ouden zat. “Wij eisen dat het bedrijf zich aan de maatwerkvoorschriften van 2020 gaat houden. Als Den Ouden blijft volharden in dit asociale gedrag, voorspellen wij een lange hete zomer waarbij bedrijfsblokkades niet zijn uit te sluiten,” melden de twee organen als reactie op wéér een zitting bij de Raad van State.

Bij de Raad van State dient donderdag 20 mei een zitting waarin mestverwerker Den Ouden een verzoek indient voor een voorlopige voorziening. Dit verzoek van Den Ouden volgt op de uitspraak van 5 maart 2021 van de Rechtbank Oost Brabant. Die verplicht Den Ouden  maatregelen te nemen om de 7 jaar durende stankoverlast van de mestverwerking in Helmond aan te pakken. Met de voorlopige voorziening wil Den Ouden, volgens de actiegroep Stop de Stank Brouwhuis, onder die verplichting uitkomen.

Ook omwonenden sluiten zich bij de actiegroep aan. Zij vinden het onbegrijpelijk dat de directie van Den Ouden ondanks jarenlange klachten over overlast, nog steeds géén effectieve maatregelen gerealiseerd heeft. “Het is schandalig dat de provincie weer met maatwerkvoorschriften in moet grijpen. Wij vragen ons af waar het fatsoen is van Den Ouden alsook van de juridische- en technische adviseurs.”

Tegenstrijdig

De wijkraad en de actiegroep van Brouwhuis vinden dat de directie van Den Ouden met het verzoek voor een voorlopige voorziening, tegenstrijdig handelt. Die tegenstrijdigheid zou ook gelden voor de gegevens in de aanvraag van 2014 voor mestverwerking in Helmond. “Immers de gemeten stank uit de schoorsteen is regelmatig wel tot een factor tien hoger dan Den Ouden in de aanvraag van 2014 heeft opgegeven. Daarnaast lapt de directie de toezeggingen aan de wijkraad aan de laars.” Volgens de wijkraad “schuwt de directie van Den Ouden het niet om ook andere milieumaatregelen en regels te negeren”. Wijkraad: “Zo wordt er doorgewerkt met lekkende silo’s en werd illegale ammonium geloosd. Dat leidde tot het stilvallen van de waterzuivering voor Helmond.”

Archieffoto DitisHelmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *