Afvalcoach ruimt stigma’s over afvalscheiding de wereld uit
Helmond heeft twee afvalcoaches die zich niet met voeding of streefgewichten bezighouden. Monique Roelen adviseert Helmonders over hoe ze hun restafval kunnen scheiden en waarom dat zo belangrijk is. Sinds de invoering van diftar (gedifferentieerde tarieven) moet je betalen voor de inzameling van restafval. Het is haar missie om “het stigma” rond afvalscheiding te tackelen. “Het is een fabeltje dat alle gescheiden afvalstromen op een hoop gegooid worden en door dezelfde verbrandingsoven gaan.”
Sinds er in Helmond sprake is van diftar, bestaat er onduidelijkheid over afvalscheiding. Dit systeem registreert de inzameling van afval per huishouden of rechtspersoon. Voor restafval betaal je meer afvalstoffenheffing. Maar door beter te scheiden kun je de kosten drukken. “Dit is helaas niet bij elke Helmonder bekend. Het is dan ook mijn doel om het stigma rond afvalscheiding weg te nemen”, zegt Roelen.
Een hardnekkig stigma dat rondzingt, is dat afvalscheiding zinloos is. “Het is een fabeltje dat alle gescheiden afvalstromen op een hoop gegooid worden en door dezelfde verbrandingsoven gaan. Dat hoor ik helaas nog regelmatig”, verduidelijkt ze. “Maar het scheiden van afval kent heel veel voordelen en die benadrukken de afvalcoaches.”
Onduidelijkheid diftar
Door je afval goed te scheiden, kun je namelijk besparen op je afvalstoffenheffing. “Veel mensen stoppen restafval in de verkeerde zak, zodat ze daar niet voor hoeven te betalen. Ook zie je dat mensen hun afval zomaar op straat gooien met het idee om wat te besparen. Maar dat is niet nodig. Als je je plastic in een aparte zak bewaart en inlevert, betaal je daar niets voor”, stelt Roelen.
Er bestaat nog veel onduidelijkheid over diftar en het scheiden van afval. Dat is jammer volgens Roelen, omdat mensen nu ten onrechte denken dat ze meer moeten betalen. “Vanuit Blink rijdt er vier keer per jaar een speciale wagen rond die specifiek afval ophaalt. Dit is het Grondstoffen InleverPunt (GRIP) en kun je als een SRV-wagen voor afval zien. Dan moet je denken aan elektrische apparaten, harde kunststoffen, ijzer, puin en hout. Deze spullen mag je in een boodschappentas gratis aanbieden. Je betaalt niets voor het inleveren van deze artikelen”, zegt de afvalcoach.
Boete opleveren
De laatste tijd verschenen er een aantal berichten op Facebookgroepen in de media waarin duidelijk werd dat het aanbieden van afval op zijn zachtst gezegd “niet altijd even goed” gebeurt. Afvalzakken naast vuilbakken en dumpingen in het bos: het gaat niet altijd even goed. Door afval niet te scheiden en zo aan de straat te zetten, kun je ongedierte aantrekken. Met alle gevolgen van dien. “Dat is slecht voor de gezondheid en het kan je ook een flinke boete opleveren als je betrapt wordt. Mijn taak is om bewustwording te creëren. En aan te geven dat afvalscheiding echt niet moeilijk is en je juist geld bespaart.”
Niet alleen geboren en getogen Helmonders hebben weleens moeite met het aanbieden van afval. De afvalcoach werkt samen met de LEVgroep en gaat ook op bezoek bij statushouders: “We delen flyers uit en geven online en via apps tips over afvalscheiding. Als je de taal (nog) niet machtig bent, is het lastig om te weten wat je moet doen. Door uit te leggen hoe je afval moet scheiden en wat het je oplevert, hopen we dat deze mensen het op de juiste manier doen.”
Niet duur
Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om afval naar de stort te brengen. “Zo heeft niet elk land in Europa zo’n goed werkende milieustraat als Nederland dat heeft en gaan ze daar dus anders om met bijvoorbeeld grof vuil zoals een bank of kast. Maar hier in Nederland is alles goed geregeld. Maar mensen moeten dan wel de weg weten. Daar is de afvalcoach voor”, verduidelijkt Roelen.
Mocht je van je nog bruikbare, oude bank af willen, kun je die aan de kringloopwinkel aanbieden. Roelen wil ook benadrukken dat het scheiden van afval in Helmond niet duur is. Zeker niet in vergelijking met andere gemeenten: “Wanneer je een volle aanhanger inlevert bij de stort, ben je maximaal zestien euro kwijt. Als je betrapt wordt op het dumpen van afval kost je dat 130 euro.”
Vragen
Roelen en haar collega zetten zich in om het belang van afvalscheiding te verduidelijken. Helmonders die vragen hebben over hoe ze het beste hun afval kunnen aanbieden, kunnen met hun vragen altijd bij de afvalcoaches terecht.
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00