Tien procent minder afval sinds invoering Diftar

In het eerste jaar dat Diftar in Helmond ingevoerd is, is de totale hoeveelheid afval met 10 procent gedaald. Voor restafval geldt zelfs een daling van 33 procent. Het aantal ledigingen van de restafvalcontainer in het 1e kwartaal van 2021 waren er 81.000. Een jaar eerder was dat nog 175.000, een daling van 54%.

Lara Tamarinof (GroenLinks) had in mei vragen gesteld over het Diftar systeem in Helmond en die vragen zijn door het college van Burgemeester en Wethouders beantwoord. Volgens de gemeente schetsen deze eerste cijfers geen garantie voor de toekomst. “Belangrijk is te beseffen dat gedurende het jaar deze cijfers nog kunnen veranderen door seizoensinvloeden, invoering van Diftar bij hoogbouwlocaties en de duur van de Corona-maatregelen zoals thuiswerken. Daarmee zijn deze cijfers een eerste, maar wel positieve, indicatie van de effecten van invoering van Diftar.”

Afvalcoaches

De gemeente zet ook afvalcoaches in om mensen bewust te maken van het Diftar systeem en de voordelen ervan. Op het moment dat er in bepaalde straten of wijken vaker een restafvalcontainer aan de straat gezet wordt dan in de rest van de stad wordt zo’n coach ingezet. “Wanneer we merken dat in bepaalde delen van de stad de restafvalcontainer vaak aan straat wordt gezet, dan zetten we de afvalcoaches daar proactief in. Vanwege de AVG mogen wij als gemeente niet op adresniveau kijken naar het aantal ledigingen van de restafvalcontainer om daarop gericht huishoudens te benaderen voor betere afvalscheiding.”

De afvalcoaches gaan dan ook niet bij mensen thuis op zoek en ook niet huis-aan-huis langs de deur. Afspraken met de coaches zijn voorlopig nog alleen telefonisch of via teams.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Myranda Reply

    Maar wel 50% meer zakken plastic overleefd tijdstip aan lantaarnpalen of tegen de schutting waardoor je geniet van de heerlijke geur.

  2. Jgmvdven Reply

    Daarom word er veel in de bossen gegooid en kijk eens naar dat plastic ligt er soms 2weken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *