AH Dierdonk houdt de gemoederen in de wijk flink bezig

Het nieuws dat de Albert Heijn niet terugkeert in Helmond-Dierdonk houdt de gemoederen flink bezig. Dit is Helmond wordt momenteel overspoeld met reacties uit de wijk. Boosheid, ongerustheid, onbegrip, spijt, onzekerheid, het komt allemaal terug in die reacties. Ook vanuit het personeel komen uiteraard reacties binnen. Zij kregen immers gisteren te horen dat hun contracten niet verlengd worden.

Wat overheerst bij de inwoners zijn toch vooral gevoelens van boosheid en ongerustheid. ‘Hoe is het mogelijk dat één lucifer deze hele ellende heeft veroorzaakt?’ ‘Krijgen we er een andere winkel voor terug?’ ‘Sociale huurwoningen op die plek, over mijn lijk.’ Maar ook spijt en verdriet. “De Albert Heijn was meer voor de buurtbewoners dan alleen een supermarkt”, aldus een bewoner. “Natuurlijk, je ging er in eerste instantie naartoe voor je dagelijkse boodschappen. Maar tegelijk was het een ontmoetingsplaats. Even een praatje maken met een bekende die je verder maar weinig ziet of spreekt, verhalen uitwisselen. En kletsen met het personeel, dat je inmiddels goed kent.”

Kloppend hart

Een andere bewoner bevestigt dit. “De Albert Heijn was min of meer het kloppende hart van de wijk. Hier was altijd leven in de brouwerij. Als je nu ziet wat een dooie boel het is, vreselijk. Ik loop er ‘s avonds regelmatig langs tijdens het uitlaten van de hond. Er staat alleen nog een leeg, ongebruikt pand. Geen auto’s op de parkeerplaats, geen mensen die een praatje maken, ik vind het diep en diep triest. Ik hoop dat de gemeente in al haar wijsheid besluit om niet te tornen aan die winkelfunctie. Gewoon weer een winkel in de wijk. En niet alleen maar woningen, omdat dit toevallig meer geld oplevert voor de projectontwikkelaars in kwestie.”

Aannames

Ook zijn veel buurtbewoners onzeker over de toekomst. En in meerdere gevallen hebben ze allerlei theorieën en aannames over de kwestie. “Ik woon tegenover de Appie. Ik moet er niet aan denken dat die hele plak straks volgebouwd gaat worden met woningen. Maar ja, er moet gebouwd worden hè. En tegelijk zitten we met die Spreidingswet. Dus de bewoners zullen wel weer aan het kortste eind gaan trekken.” Een andere buurtbewoner betrekt er ook het deels ongebruikte schoolgebouw van de Basisschool Dierdonk bij. “Let maar op. Of ze zetten er asielzoekers in, of het gaat straks plat ten koste van woningbouw. Ik mag hopen dat de wijkbewoners het niet gaan pikken.”

Wijkraad

Inmiddels heeft Dit is Helmond enkele vragen neergelegd bij de wijkraad. De gemeente Helmond belooft dat bewoners en de wijkraad straks bij de plannen betrokken gaan worden. En dat ze mee mogen praten. Is de wijkraad daarvan al op de hoogte? Hoe kijken zij tegen de hele kwestie aan? En zijn er plannen vanuit de wijkraad om de wijk te mobiliseren? We wachten nog op een reactie vanuit de wijkraad.

Personeel

Tegelijk kregen de personeelsleden van de voormalige Albert Heijn dinsdag te horen dat ze geen contractverlenging meer krijgen. Dat leverde  natuurlijk een hoop teleurstelling op. Maar een enkeling heeft er wel begrip voor, zoals Stevie: “Ik vind het heel erg dat onze Albert Heijn door de brand noodgedwongen moet stoppen. We hebben onze laatste werkdag aldaar dus ook helemaal niet bewust meegemaakt. En dat voelt erg raar. Van Doormalen en Albert Heijn hebben ons deze hele vervelende periode goed geïnformeerd en begeleid. Ik respecteer hun keuze om te stoppen met de winkel. Maar tegelijkertijd vind ik het heel jammer voor ons. Voor het personeel, maar ook voor de mensen in de wijk. Ik ga mijn collega’s en de winkel zeker missen.” Ook medewerkster Suus vindt het jammer, maar ze denkt daarbij ook aan de behoeften van veel ouderen in de wijk: “Jammer, maar ik had het wel verwacht. Ik vind het vooral erg sneu voor mijn oma die nu niet dichtbij haar boodschappen kan doen.”

Lees ook: ‘Geen Albert Heijn meer in de wijk Dierdonk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. R Faber Reply

    Tja, je kunt supermarkten natuurlijk niet verplichten om een (onrendabele) winkel in Dierdonk te openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *