“De armoede moet uit de taboesfeer”, vertelt Rinske Overvliet. Zij is ruim een jaar de armoederegisseur van Helmond en vertelt enthousiast over haar opdracht die ze van de gemeente Helmond en de Stichting Armoedeplatform Helmond  meekreeg: het taboe rondom armoede doorbreken, een groter bereik van inwoners met een kleine beurs en de samenwerking tussen partners stimuleren.

Rinske kent de wereld van armoede vanuit haar voormalige werk als bewindvoerder. Ze weet dus als geen ander dat als de armoede niet uit de taboesfeer wordt gehaald, de mensen die het betreft nog verder in de put geraken. “Van geldzorgen krijg je veel stress. Je bent dan niet meer bezig met je gezondheid of gezond leven, maar met overleven.” Rinske vertelt hoe zij probeert alle organisaties die iets doen met schuldhulpverlening en tegen armoede met elkaar in verbinding te brengen. Ook geeft ze trainingen aan organisaties om te laten zien hoe je het taboe rondom armoede kunt doorbreken. “Het is mijn taak iets goeds neer te zetten. Door alle organisaties in Helmond te verbinden en ervoor te zorgen dat deze voor hulp op mij kunnen terugvallen.”

Trainingen om armoede te doorbreken

“In de trainingen voor organisaties nemen we armoede onder de loep: hoe herken je geldstress bij jouw werknemers? Hoe kun je iemand vooruit helpen? Hoe zorg je voor bewustwording rondom armoede?” Rinske noemt zo wat voorbeelden. Ze geeft aan dat in de afgelopen tijd meer inwoners van Helmond in aanraking zijn gekomen met armoede. “Denk maar aan de coronatijd, de daaropvolgende inflatie en de energiecrisis. Alleen door de diverse organisaties met elkaar in verbinding te brengen, lukt het om de mensen door te kunnen verwijzen naar de juiste loketten en fondsen. Er zijn in Helmond werkelijk heel veel organisaties die zich inzetten om armoede en schulden te bestrijden. Denk dan aan Stichting Leergeld Helmond, LEVgroep, sociale teams en nog veel meer. Maar je moet wel de weg weten.” In deze folder staan alle ondersteunende organisaties in Helmond.

Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij

“Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij. Meisjes die thuisblijven van school omdat ze geen maandverband kunnen betalen, dat is nu gelukkig verleden tijd in Helmond. Maandverband wordt gratis verstrekt en tevens op scholen beschikbaar gesteld. Ook de wetenschap dat kinderen zonder ontbijt op school verschijnen, zorgt ervoor dat we nu hard aan het nadenken zijn hoe we dit, zonder te stigmatiseren, kunnen gaan oplossen. Want geen ontbijt betekent geen energie en een achterstand in het leerproces. We zijn er nu voor aan het zorgen dat er meer bekendheid komt van de voorzieningen die er zijn. Ook zijn we bezig met het bewustzijn over armoede. Als je weet dat iemand in armoede leeft, kun je misschien behulpzaam zijn.”

Inkomensverklaring biedt kortingen

Rinske heeft er mede voor gezorgd dat de folder ‘ZO is Helmond’ bij iedereen op de deurmat viel. In deze folder wordt advies en hulp geboden. Als je zelf de eerste stap durft te zetten, dan kun je naar het Stadskantoor Helmond bellen: 14-0492 (optie 2) en dan krijg je de nodige hulp. Ook kunnen de inwoners van Helmond met een inkomensverklaring tegen fikse kortingen naar de film in de Cacaofabriek en naar de Kunsthal Helmond en het Kasteel Helmond. Ook met deze folder hoopt Rinske dat de armoede uit de taboesfeer komt. “Armoede kan iedereen overkomen, ook als je een goedbetaalde baan hebt. Het zijn de laatste tijd juist inwoners die tussen de 130 en 150 procent van het minimumloon verdienen, die in de problemen zijn gekomen. Je hoeft je er niet voor te schamen! Vraag hulp!”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *