Na tien jaar gaat de Artschool aan de Molenstraat de deuren sluiten. Beginners en gevorderden werden er bijgestaan door beeldend kunstenares en docente Hilma Bovenkerk. Als afscheid houdt zij een overzichtstentoonstelling van schilderijen en tekeningen van alle cursisten en coaches. De beste werken van 10 jaar zijn nog te zien tot en met donderdag 16 september tussen 14.00 en 18.00 uur.

De Artschool gaat verder op een nieuwe locatie. Vanaf oktober krijgen de creatievelingen les in de paviljoens van het voormalige Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan, achter op het terrein in unit 18 (2e pand).

Historie

Het gebouw aan de Molenstraat werd in 1920-1921 gebouwd als marechausseekazerne. In 1951 werd het in gebruik genomen door de Sociale Dienst. Van 1983 tot 2007 was er de Gemeentelijke Archiefdienst gevestigd. In de hal zitten nog prachtige glas in loodramen. Het gebouw is van architectuurhistorisch belang en is een gemeentelijk monument. In elk geval het voorste deel (de moderne aanbouw niet).

Op het moment dat een initiatiefnemer plannen heeft voor het pand, moet hiervoor een omgevingsvergunning aangevraagd worden. In dit geval zal ook de monumentencommissie in beeld komen in de planbeoordeling. Uitgangspunt is volgens een woordvoerster van de gemeente, behoud van het hele monument. Niet alleen de gevel. Wat er wordt gebouwd en door wie kan de woordvoerster nu nog niet zeggen. “De gesprekken daarover lopen nog.”

Aan de Molenstraat zitten nog vijf gebruikers. Het gaat om vier kunstenaars met een aterlier en 1 stichting die een ruimte gebruikt voor opslag. Zij moeten uiteindelijk allen op zoek naar vervangende ruimte.

De woordvoerster weet niet wanneer er daadwerkelijk iets gaat gebeuren. “Dat is aan de kopende partij die het plan verder moet ontwikkelen en de nodige vergunningen aan moet vragen.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *