Carnavalsver. De Spekzullekes

Oprichting

De datum 11 april 1983 is voor De Spekzullekes een hele belangrijke, immers werd op deze dag C.V. De Spekzullekes opgericht. Jacques van Lierop, Bert Vogels en Frank Vlijmincx stonden aan de wieg van de vereniging.

Naam De Spekzullekes

De naam is ontstaan omdat de Rijpelberg in die tijd van de oprichting in 1983 een zogenaamde “groeistadwijk” was met veel hoge hypotheken en deze financiële lasten zo zwaar op de schouders van de bewoners drukten, dat het verhaal de ronde deed dat de postbode dagelijks van zijn schoenen met “spekzolen” werd beroofd. Om dit carnavalesker te maken kwam al vrij snel de naam van “De Spekzullekes” te voorschijn.

Residentie

In de periode van 1983 tot en met 1986 hebben De Spekzullekes hun residentie gehad in wijkcentrum “De Brem” in de wijk Rijpelberg. Sinds 1987 zijn De Spekzullekes te vinden in Zalencentrum Vissers in de wijk Brouwhuis en daar huisvesten De Spekzullekes zich nog steeds.

Logo

Het logo, de steek met de voetjes eronder, wordt al jaren gebruikt. Uiteraard is deze in de loop van de jaren grafisch aangepast, maar qua opzet is deze vanaf 1983 vrijwel hetzelfde gebleven.

Zulleke

Vrij snel na de oprichting in 1983 ontstond het idee voor het Zulleke, een op een schoenzool gebaseerde cartoon. In de beginjaren van De Spekzullekes werd deze getekend door Tanja Koster en was Zulleke vrij prominent aanwezig in onder andere het carnavalsblad van de verenging: De Spekzool. Begin jaren 90 verdween Zulleke echter onbedoeld uit beeld en was deze officieuze mascotte nergens meer terug te zien. De laatste jaren, zien we Zulleke steeds vaker terug en staat Zulleke ook steevast op de jaarlijkse onderscheiding.

Prinsen

Bert Vogels werd in 1984 de allereerste Prins van De Spekzullekes. In 1985 werd hij opgevolgd door Jacques van Lierop. De derde oprichter van De Spekzullekes, Frank Vlijmincx, werd in het jubileumjaar van 2005 (22 jaar Spekzullekes) Prins van de vereniging. Momenteel is Prins Ralf d’n Urste de 31ste Prins van De Spekzullekes. Alle Prinsen van De Spekzullekes kunt u vinden in onze Prinsen galerij. Na een jaar als Hoogheid neemt een Prins zitting in Genootschap Oud prinsen, een platform speciaal voor personen die Prins van De Spekzullekes zijn geweest. Peter Jacobs, Prins van De Spekzullekes in 1989, is de langstzittende voormalige Prins in dit genootschap.

Ere-Grootvorst

In 2004, na eenentwintig jaar Grootvorst te zijn geweest ontving Frank Vlijmincx de titel Ere-Grootvorst. Deze eretitel, volledig genoemd “Ere-Grootvorst voor het leven” blijft voor altijd verbonden aan de persoon Frank Vlijmincx.

Ereleden

De Spekzullekes hebben sinds de oprichting in 1983 een mogelijkheid om vrijwilligers te mogen huldigen tot Erelid. Deze titel krijg je natuurlijk niet vanzelf en sinds de oprichting hebben slechts 7 personen deze prestigieuze titel toebedeeld gekregen.