Lambertus Concerten

De stichting Lambertus Concerten is sinds 2007 een podium waar vocale en instrumentale ensembles een plek hebben. Haar doelstelling is het om amateurensembles uit Helmond en omgeving een podium te bieden, maar ook professionele ensembles hebben er een plek, mede dankzij een subsidie van het Nederlands Fonds Podiumkunsten. Om een zo breed mogelijk programma te bieden worden enkele malen per jaar ook internatio­naal bekende musici geprogrammeerd. Zo waren de King’s Singers, Emma Kirkby en de Holland Baroque Society te gast. In 2011 heeft de stichting de eerste Helmondse uitvoering van Bach’s Mattheus Passie mogelijk gemaakt.

Ook samenwerking met andere Helmondse ensembles behoort tot de speerpunten van de stichting. Een voorbeeld hiervan zijn de concerten van het Helmonds Muziek Corps en het Robustelly-orgel en de Mattheus Passie 2011. Met een speciale concertserie krijgen ook andere ensembles de mogelijkheid om zich te presenteren.

Een ander speerpunt is educatie. “Robuuste Elly en kleine Jan” en “De Flierefluiter” zijn projecten rondom het Robustelly orgel. Ook rondom de Mattheus en Johannes Passie waren er educatieprojecten.

Daarnaast zijn er ook maatschappelijke projecten voor o.a. de ouderen. Zo gingen leden van het Helmonds Vocaal Ensemble dit jaar in de voorbereiding op hun Johannes Passie langs de Helmondse ouderen centra met mini-concerten onder begeleiding van accordeon-duo TOEAC.