Bezorgdheid over ontwikkelingen Wmo-huishoudelijke hulp

Mi Hellemonders maakt zich ernstige zorgen over de recente ontwikkelingen rond de Wmo-huishoudelijke hulp en persoonlijke begeleiding in de gemeente Helmond. De nieuwe inkoopstrategie van de gemeente zet volgens de fractie grote druk op zowel cliënten als zorgverleners. Hierdoor dreigen honderden inwoners van Helmond hun vertrouwde, professionele hulp te verliezen. Dit terwijl de gemeente tegelijkertijd alternatieve zorgoplossingen oplegt die vaak niet voldoen aan de behoeften van cliënten.

Volgens recente signalen van betrokken partijen negeert de gemeente in sommige gevallen haar eigen verordening, stelt Mi Hellemonders. Zo ontvangen cliënten beschikkingen voor niet-professionele hulp tegen het lage uurtarief. Terwijl ze hier nog over in gesprek zijn met de gemeente omdat dit niet hun voorkeur heeft. “Van een aanvraag kan nog geen sprake zijn”, zegt burgercommissielid Wilbert Linders. “De gemeente beperkt zo de keuzevrijheid van inwoners, wat kan leiden tot juridische bezwaarprocedures.”

Impact
Volgens Mi Hellemonders heeft dit alles verstrekkende gevolgen. Bijvoorbeeld op het vlak van huishoudelijke hulp. “Cliënten die nu een professionele hulpverlener hebben via een ZIN-beschikking (zorg in natura) en deze hulpverlener via een pgb voor professionele zorg willen houden, wordt deze mogelijkheid ontnomen. Terwijl zij aangeven juist met hun huidige hulp tevreden te zijn.”

Ook zijn de gevolgen groot voor de begeleiding. De gemeente heeft plannen om in 2026 een nieuwe inkoopprocedure voor Wmo-begeleiding in te voeren. Deze zal naar verwachting meer dan 2.400 cliënten en 70 zorgorganisaties raken, waaronder veel zelfstandige zorgverleners. Deze koers schaadt volgens Mi Hellemonders niet alleen de cliënten. Daarbij ontneemt het zelfstandige professionals de mogelijkheid om onafhankelijk zorg te verlenen. “Dit raakt de kern van kwalitatieve, persoonsgerichte ondersteuning in de stad. Maar het raakt ook de kern van de marktwerking.”

Duidelijkheid
Mi Hellemonders eist daarom duidelijkheid van de gemeente. “Wij roepen de gemeente op om verantwoording af te leggen: Geef transparantie over de keuze voor deze nieuwe strategie en hoe deze past binnen de wettelijke kaders.” Ook roept de partij de gemeente op om de keuzevrijheid te respecteren: “Zorg dat cliënten zelf kunnen bepalen wie hen ondersteunt. Stel ook het pgb beschikbaar als passende optie en informeer hen hierover.”

Oplossingen
Tenslotte wil Mi Hellemonders dat de gemeente actief zoekt naar oplossingen: “Betrek cliënten, zorgverleners en belangenorganisaties bij het ontwikkelen van een beleid dat recht doet aan ieders belangen.” De partij zegt de kwestie nauwlettend te blijven volgen. Daarbij belooft de de partij zich hard te blijven maken voor de belangen van alle Helmonders die afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning. Ook roept de partij inwoners op om contact op te nemen met Mi Hellemonders en/of het FNV, in het geval ze zijn getroffen door deze ontwikkelingen.Foto: Suwinai Sukanant/Vecteezy Lees ook: FNV-Wmo-begeleider luidt noodklok zorgverlening gemeente Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Dit is Helmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Client WMO Reply

    Ik heb als cliënt geen klachten en ervaar dat er alles aan gedaan wordt om wijzigingen beperkt te houden. Minder zorgbureaus lijkt me noodzakelijk, namelijk beter te overzien zeker met de ‘zorgcowboys’ die zich steeds meer op de ‘vrije’ markt begeven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *