Bijzondere woningen gemaakt dankzij bijzondere samenwerking

Groen, duurzaam en innovatief zijn de woorden die voorop staan als het gaat om de nieuwe CASA 1.0 woning. Wethouder Cathalijne Dortmans is enthousiast over de woning en hoopt dat Brainport Smart District zich verder blijft ontwikkelen. Team CASA is een team van studenten van onder andere de TU Eindhoven die op het idee kwamen om een duurzaam huis te maken. 

Antoine Post is medebedenker van de woning en gaat er in de toekomst ook in wonen. Vanuit de TU Eindhoven word ook positief gereageerd op de woning: ”We hebben nog 3000 studenten die ook in teams zitten net als CASA. Het is ontzettend gaaf om te zien hoe de studenten met innovatieve ideeën komen”, zegt Bert-Jan Woertman.

Uitbereiding

De gemeente Helmond wil in de toekomst meer woningen in het Brainport Smart District. ”In de toekomst willen we van 1500 woningen naar 2100 woningen in dit gebied. We willen zeker dingen leren van de CASA woning als het gaat om duurzaamheid”, vertelt Cathalijne Dortmans. Dit jaar worden er, als alles goed verloopt, nog 60 woningen gerealiseerd.

CASA 2.0

Bouwbedrijf Hurks en Antoine Post zijn in gesprek of er in de toekomst meer woningen kunnen worden gebouwd zoals de CASA woning. ”We zijn in gesprek over een vervolg. Zodat er bijvoorbeeld een CASA 2.0 kan komen”, zegt Antoine Post.

Inge Schipper van bouwbedrijf Hurks is tevreden over de samenwerking: ”We zijn in contact met Antoine gekomen door een ‘innovatieve afstudeerder’. We vinden het duurzame en innovatieve erg uitdagend, maar we moeten tijdens het maken van het project er voor blijven zorgen dat de woning ook betaalbaar blijft. Tijdens het eventuele volgende project willen we het nog betaalbaarder maken.”

Wonen in de CASA 1.0?

Verhuurder Woonbedrijf legt uit dat 1 van de 3 woningen in het pand de eerste maanden als pilot wordt gebruikt. ”In één van de drie woningen gaat Antoine wonen, één van de woningen wordt de komende tijd gebruikt als proefwoning en voor de derde woning zoeken we een enthousiaste en duurzame huurder die dit project ziet zitten. Er komen in principe bewoners in die er twee jaar gaan wonen”, vertelt Ingrid de Boer, algemeen directeur van Woonbedrijf.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *