Bloemen voor bij de bevrijdingsmonumenten

Op 4 mei werden er diverse bloemenkransen gelegd bij herdenkingsmonumenten in Helmond. De gemeente had de inwoners opgeroepen op tijdens de dodenherdenking niet bij elkaar te komen, maar op 5 mei Bevrijdingsdag,  zelf een bloem te leggen bij een van de monumenten.  Als wijkreporter sprong ik op de fiets om enkele monumenten te bezoeken en kijken of er ook werkelijk bloemen waren gelegd. Ik bezocht drie monumenten in Helmond en maakte het volgende verslag.

Mijn tocht begon in Brouwhuis waar dit jaar voor het eerst een monument was geplaatst. Op het Louis Donkersplein staat het beeld dat door de familie Ben en Emelie Vogels is ontworpen. Op 4 mei werd er een krans gelegd namens alle inwoners van Brouwhuis ter herdenking van de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Er lagen ook wat bloemen van bewoners bij.

Het tweede monument staat in het Hortensiapark. Of eigenlijk zijn het er twee. De Sint-Joris en de draak stond eerst in de Willem Prinzenstraat. De ontwerper was Niel Steenbergen en het werd onthuld op 25 september 1959. Toen werd het verplaatst naar de Hortensialaan en staat vlak bij het derde monument dat ik bezocht. Dat is de Gedachteniskapel. Deze kapel werd ontworpen door de gebroeders Hans en Nico van der Laan en werd onthuld op 3 mei 1995. Ook hier werden door inwoners bloemen gelegd. Het is een geruststelling dat men de herdenking in ere houdt. Wij leven nu in vrijheid en dat mag nooit vergeten worden…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *