Burgemeesters Peelgemeenten sturen noodkreet richting Den Haag

“Samen met de Peelgemeenten gaat er een noodkreet richting Den Haag”, reageert burgemeester Elly Blanksma van Helmond vanavond op Twitter. Ze reageert hiermee op onder andere de Helmondse winkelier Arian Vereijken, die vandaag op landelijke tv en in de regionale krant ED zegt dat het allemaal niet meer uit te leggen is.

“Met aanpassingen kunnen winkels, ook bij oplopende besmettingen, open”, vindt hij: “Hoe moet ik in godsnaam anders mijn mensen betalen?” Zijn noodkreet, maar ook die van alle andere ondernemers, wordt gehoord.

Ook GroenLinks Helmond trok vandaag aan de bel en stelde er vragen over aan burgemeester en wethouders. Aanleiding voor de fractie was de markt van afgelopen zaterdag. “Een weekmarkt waarop alle producten, essentieel en niet essentieel, zonder enig probleem te koop waren. Ondernemers grenzend aan de markt, met winkels met niet essentiële producten in hun assortiment, zagen op hun stoep producten vrij verkocht worden die zij door de lockdown niet of nauwelijks kunnen verkopen. ”

Wrang

Het is volgens GroenLinks wrang voor Helmondse winkeliers dat niet essentiële producten wel vrij op de markt verkocht mogen worden en dat niet essentiële winkels dicht moeten zijn. Winkeliers mogen volgens de officiële corona regels ook geen uitstalling bij de winkel zetten. “Het is op dit moment niet meer uit te leggen aan de winkeliers en het winkelend publiek waarom de winkels hier dicht zijn en over de grens open zijn waardoor veel Nederlanders in de buurlanden gaan winkelen. Dit kost de ondernemers niet alleen veel geld, maar ook mentaal drukt dit steeds zwaarder.”

Brief

Daarom vraagt GroenLinks of burgemeester Blanksma een brief wil sturen naar de verantwoordelijke ministers, zoals dat ook voor de Helmondse horeca is gedaan? Waarin op de korte termijn wordt gepleit voor veilig winkelen in alle winkels, zoals dat eerder is toegestaan. Een aantal gemeentes in Nederland heeft dit al gedaan voor de lokale winkeliers. De burgemeesters van alle Peelgemeenten gaan dat nu dus ook doen, blijkt uit de reactie van Blanksma.

Er werd vandaag nog meer actie gevoerd voor en door ondernemers. Zoals in Brouwhuis.

Een beeld van de actie in Brouwhuis vanmiddag (Foto: Hans Choufoer)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *