Om het tekort aan chauffeurs aan te pakken is busvervoerder Hermes gestart met een wervingscampagne onder studenten. Omroep Brabant ging in gesprek met een van die studenten, Jelle Hak.

Busvervoerder Hermes kampt al langere tijd met een tekort aan buschauffeurs. Om dit op te lossen is de vervoerder onder studenten aan het werven. Want buschauffeur zijn, betaalt best fijn en je kunt flexibel werken. Zestig studenten in de omgeving van Eindhoven zitten nu op de bus of zijn in opleiding. Een van hen is de 22-jarige Jelle Hak, die aan de Technische Universiteit studeert. “Het leek me wel vet om in zo’n groot voertuig te rijden.”

Testen
Jelle Hak rijdt nu zo’n drie weken alleen op de bus. De student technische bedrijfskunde mocht dat natuurlijk niet zomaar. De opleiding liegt er niet om. “Eerst krijg je een voorselectie”, zegt Jelle. “Je wordt op van alles getest. Reactiesnelheid bijvoorbeeld. Daarna krijg je rijles en drie theorie-examens.” Maar zitten studenten echt te wachten op nog meer examens? “Ik vond het vrij makkelijk. Je bent toch gewend om te studeren. Ik denk dat deze examens makkelijker zijn voor mij, dan voor iemand die nog nooit heeft gestudeerd.”

Fooi
Na het behalen van het rijbewijs rijden de studenten met een mentor rond. “Pas als de mentor vindt dat je er klaar voor bent, mag je alleen op de bus”, zegt Jelle. De student maakte tijdens een van de eerste ritten met zijn mentor al iets leuks mee. “Ik kreeg van een passagier een euro fooi”, lacht hij. “Hij vond dat ik het heel goed had gedaan. Je rijdt dus niet alleen op een groot voertuig, maar sociaal is het ook erg leuk.”

‘Goede actie’
In oktober vorig jaar begonnen de problemen in de dienstregeling bij Hermes door het tekort aan chauffeurs. Volgens het bedrijf speelde het vooral in de grote steden. Zo is een van de stadslijnen in Eindhoven helemaal verdwenen. “Mede door de inspanningen op het gebied van de werving van studenten, heeft Hermes deze lijn in april 2024 weer kunnen herintroduceren”, laat een woordvoerder weten.

Ook de passagiers in de bus van Jelle zijn blij. “Ik bleef regelmatig bij de halte staan omdat de bus niet kwam opdagen”, zegt een man uit Veldhoven. “Dus ik vind het fantastisch dat studenten nu rijden. Hij doet het erg goed. En ik kan het weten want ik ben rijinstructeur geweest”, lacht hij. Ook een andere passagier ziet de inzet van studenten wel zitten. “We hebben wel eens naar huis moeten lopen, omdat de bus niet meer kwam. Dus ik vind dit wel een goede actie”, zegt een passagier die in Eindhoven is opgestapt.

Glaasje teveel op
Jelle geniet wel van de ritten tot nu toe. Maar hij is ook voorbereid op minder leuke passagiers op de bus. “We hebben een knop waarmee we assistentie op kunnen roepen. Laatst had ik iemand in de bus die zo dronken was, dat hij niet meer aanspreekbaar was. Toen kwam de ondersteuning heel snel.” Of hij wel eens een studiegenoot met een glaasje teveel op in de bus heeft gehad? “Ik ben onderweg wel studiegenoten tegengekomen en dat we naar elkaar zwaaien. Mijn studiegenoten vinden het erg vet wat ik doe.”

Dus er wordt in studiekringen niet op de buschauffeurs neergekeken. “Ik heb echt wel respect gekregen voor de buschauffeur nu ik zelf ook op de bus rijd”, zegt Jelle. “Er komt echt veel bij kijken. Je moet best wel veel weten. Het is echt niet zomaar even een rondje rijden. De chauffeur brengt jou veilig van A naar B en dat is best een verantwoordelijkheid. Dus daar moet je echt niet op neerkijken.”

[Bronartikel: Omroep Brabant] [Foto: Hermes/Transdev]

Lees ook: ‘Hermes/Transdev stapt over op elektrisch

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *