Evenementen
Een uitbreiding van het aantal en de soorten evenementen maakt onderdeel uit van de plannen van de gemeente. Bij de uitwerking van de ruimtelijke visie bepaalt de gemeente hoeveel evenementen er maximaal per jaar gehouden mogen worden. “Want het is belangrijk dat Berkendonk ook voor omwonenden een fijne plek blijft. En er een acceptabele balans is tussen levendigheid en leefbaarheid”, stelt de gemeente. “Daarbij kijken we niet alleen naar de inrichting van het gebied rondom het water. Maar ook naar het versterken van de natuur en naar recreatieve mogelijkheden. Het gebied moet uiteindelijk aantrekkelijker en levendig worden voor álle doelgroepen.”
Energie en parkeren
Een ander speerpunt van de gemeente in de ruimtelijke visie is een onderzoek naar de kansen voor het opwekken van duurzame energie middels zonnepanelen. En dit in combinatie met het oplossen van de huidige parkeerproblemen in het gebied. “Daarbij willen we zorgen voor een goede bereikbaarheid van het terrein voor de hulpdiensten en de bezoekers van het gebied.”
Meerwaarde voor de hele stad
De gemeente Helmond stelt strenge voorwaarden aan de ontwikkelingen rondom Berkendonk. Daarbij wil ze alle belangen goed afwegen. “Een belangrijke doelstelling van de ruimtelijke visie is dat er samen met bewoners, gebruikers en andere stakeholders een goed plan komt voor het (toekomstig) gebruik van Berkendonk. Dat is ook de reden dat we een aantal participatiebijeenkomsten organiseerden voor alle belanghebbenden. Want uiteindelijk willen we een gebied ontwikkelen met meerwaarde voor de hele stad.”
Twee scenario’s
In de visie zijn twee scenario’s voor het terrein tussen de recreatieplas en de N270 – de zogenoemde ‘zuidflank’ van de plas Berkendonk – opgenomen. Het ‘basisscenario’ wordt gevormd door de gronden die al in eigendom zijn van de gemeente. Daarbij is er ook een ‘groeiscenario’, dat ingaat op de kansen voor herontwikkeling van de gehele zuidflank van Berkendonk tot aan de Oude Aa. Per scenario schetst de gemeente een situatie voor het jaarrond functioneren van het terrein en voor de situatie dat het in gebruik is als evenemententerrein. Bij beide scenario’s is een verbetering van de landschappelijke, natuurlijke en recreatieve waarde een belangrijk uitgangspunt.
Maximale invulling
Wat de evenementen betreft geeft de gemeente een maximale invulling voor het terrein. Deze maximale invulling biedt ruimte voor grote evenementen (passend binnen de capaciteit van het scenario) en kleine evenementen (die maar beperkt gebruik maken van de capaciteit van het terrein). Voor het groeiscenario schat de gemeente in dat bij een maximaal gebruik van het terrein plaats is voor zo’n 30.000 bezoekers. Maar dat aantal is afhankelijk van het type evenement wat zich aandient. Het aantal bezoekers wordt onder andere bepaald door de inrichting en opzet van het terrein, tijdsduur van het evenement, de programmering, de doelgroep en de methode van aan- en afvoer van bezoekers (OV, fiets of auto).
Uitgangspunten
Volgens de algemene uitgangpunten van de gemeente komt er in ieder geval een hoogwaardige horecavoorziening. Deze moet zoveel mogelijk jaarrond open zijn. “Idealiter wordt deze voorziening het centrale voorzieningenpunt in het gebied”, aldus de gemeente. “Het bedient de strandgasten, is een pleisterplek voor fietsers en wandelaars en vervult een kantinefunctie voor de zeilverenigingen. Daarnaast bevat het omkleedruimtes en sanitair voor badgasten en de post voor de strandwacht.” Ook is de voorziening in de avonduren geopend, wat volgens de gemeente de sociale controle in
het gebied verbetert.
Vrij toegankelijk
Een ander uitgangspunt is dat de recreatieplas en strand jaarrond vrij toegankelijk zijn. Ook tijdens evenementen. “We houden de mogelijkheid open voor het organiseren van evenementen met directe toegang tot het strand. Hierdoor moet een klein deel van het strand voor badgasten worden afgesloten. Maar er is dan nog voldoende strand over waar badgasten wél terecht kunnen.” Afhankelijk van de opzet van het evenement zijn de zeilvereniging en horeca tijdens het evenement niet altijd bereikbaar. Hier worden per evenement aanvullende afspraken over gemaakt.
Parkeren
Verder komen er meer, betere en attractievere struinroutes met aansluiting op omliggende recreatieve routes en is de infrastructuur jaarrond toegankelijk. Tijdens evenementen zijn sommige routes niet toegankelijk, dan gelden er omleidingen. De gemeente onderzoekt ook of zij parkeren voor bezoekers beter kan faciliteren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een noordelijk en/of zuidelijk gelegen parkeerplaats. Parkeren voor bezoekers van de plas blijft dan ook tijdens evenementen mogelijk. Ook bekijkt de gemeente of de parkeerplaatsen in de toekomst mogelijk direct vanaf de N270 en de N279 ontsloten kunnen worden. Parkeren rondom de plas moet wél altijd complementair zijn aan recreatief gebruik.
Lees hier de complete ‘Ruimtelijke visie Berkendonk’.