De dak- en thuislozen van opvanglocatie D’n Herd van SMO Helmond (Stichting Maatschappelijke Opvang) zijn verhuisd. Het al vele jaren oude pand dat in 1983 in gebruik werd genomen aan de Bindersestraat 2, wordt gesloopt. “We zijn achter de schermen al maanden bezig om alles gesmeerd te laten verlopen. Een spannende dag voor de bewoners, maar ook voor ons. Gelukkig is alles heel goed verlopen”, vertelt Annelies van de Mortel, staffunctionaris Facilitaire Dienst bij SMO.

De verhuizing was al op 7 december. Vanmorgen, 8 december in de vroege ochtend, heeft wethouder Harrie van Dijk samen met directeur van SMO Kitty de Laat, al de 58 nieuwe bewoners in het appartementencomplex 5701 aan de Traverse, verrast met een ontbijt aan de deur.

Verrassing

Iedereen was verrast, toen ze de deur open deden en wethouder Harrie van Dijk daar te zien staan met een ontbijt. Het was een blijk van welkom voor de nieuwe bewoners van complex 5701, van de gemeente Helmond.  Het was jammer dat er in kader van de coronamaatregels, geen mogelijk was om in groepen samen het ontbijt te gebruiken. Het was voor allen de eerste dag in hun nieuwe leefomgeving. Die is tijdelijk, tot de nieuwbouw aan de Bindersestraat 2 klaar is.

In Studio 5701 krijgen de cliënten van SMO een eigen studio, met keuken en badkamer. Karin van Hamond, teamleider Huize d’n Herd: “Deze appartementen zijn voor onze cliënten een grote vooruitgang. In het oude pand aan de Bindersestraat woonden zij namelijk in kleine kamertjes, zonder keuken en met gedeeld sanitair. De reacties van onze cliënten zijn dan ook heel erg positief. Zo zei één van hen: ‘Nu heb ik eindelijk een plek waar ik trots op kan zijn als ik bezoek ontvang.”

Nieuwbouw

Nu kan aan de Bindersestraat 2  in 2022 begonnen worden met de sloop en dan de bouw van een mooi nieuw complex. Dat kan pas als alle plannen zijn uitgewerkt en de vergunning klaar is. Dit nieuwe complex zal ook ruimer worden dan het oude complex van D’n Herd. In de toekomst is er plaats voor 73 personen. Het aantal plekken voor de nachtopvang gaat naar tien.  De plannen daarvoor zijn door SMO ontwikkeld, samen met woningcorporatie Bergopwaarts. Het oude gebouw is niet meer van deze tijd, zegt directeur Kitty de Laat. “Als je nu het gebouw binnenkomt, dan merk je dat er een sombere sfeer hangt”, legt Kitty de Laat uit. “We zijn blij dat we nu een partner hebben gevonden om dat te gaan veranderen en eraan kunnen beginnen. De verwachting is dat de cliënten in het najaar van 2023 weer terug kunnen verhuizen naar hun nieuwe appartementen aan de Bindersestraat.”

Ook de gemeente is blij met de plannen. “Met de nieuwbouw kunnen we mooi inspelen op de toekomst”, zegt wethouder Harrie van Dijk. “We hebben in de coronatijd gezien dat er meer dak- en thuislozen bij zijn gekomen.” De nieuwbouw is volgens de wethouder een opkikker voor de wijk en de stad. “Daarnaast zal het hopelijk ook zorgen voor minder overlast in de stad. We kunnen meer mensen opvangen en ze verder helpen om (weer) op hun eigen benen te kunnen staan.”

Subsidie

Voor het ontwikkelen van kleinschalige en kwalitatief van  hoogstaande maatschappelijke opvang werd door Helmond subsidie aangevraagd. Deze subsidie is toegekend. Het gaat in totaal om € 2.020.000.

© Tekst en foto’s: Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Marij Reply

    Gefeliciteerd met het nieuwe onderkomen. Tot het verbouwing klaar is.het is ook al zo
    oud

  2. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk,
    Niet alleen weer fantastische foto’s, maar ook een fantastisch gebaar. Niet alleen in het realiseren van aan de tijd aangepaste onderkomens, maar ook hierin is Helmond groots.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.