Dit weekend vond er weer het internationale toernooi plaats van de Helmvaarders. Er waren ruim achthonderdvijftig deelnemers aanwezig uit ongeveer honderd teams, afkomstig uit diverse landen. Tijdens deze 26e editie won de Nederlandse damesselectie de eerste prijs.

De deelnemende landen waren onder andere Finland, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Engeland en Denemarken. Er waren zelfs deelneemsters uit de Nederlandse selectie en die waren te herkennen aan de grote oranje leeuw die op de kano was aangebracht. Het werd zondag een spannende strijd en ieder team wilde natuurlijk graag een plaatsje bemachtigen voor de finale die op Paasmaandag plaatsvond.

De finale werd in twee gedeelten gespeeld. De damesselecties en de herenselecties. En dat het spannend was bleek uit de vele kreten in het Duits, Nederlands en het Deens. Op het water ging het er ruig aan toe en het was erg spannend. Af en toe zag men een kano omslaan en daarna weer omgedraaid worden met een proestende deelnemer. Soms vloog een kano dwars over twee andere kano’s heen maar dat blijkt speltechniek te zijn, volgens een andere deelnemer. En bij het enorme gejuich merkte je wel dat er toch enkele favorieten waren. Vooral de Duitse teams lieten van zich horen.

Toen iedereen moe maar voldaan zich na de wedstrijden verzamelde voor de prijsuitreiking, was de sfeer opperbest. De uitslag bij de heren was dat er drie teams uit Duitsland de eerste, tweede en derde prijs hadden gewonnen. Bij de dames bleek de Nederlandse selectie te sterk was voor nummer twee, de dames uit Denemarken.

Ook voor de inwendige mens was goed gezorgd. Een grote braadpan gevuld met hamburgers en eieren met spek stond te sudderen en liet iedereen watertanden.

Dat het internationale toernooi een groot spektakel was bleek uit het enorme applaus na afloop voor alle vrijwilligers en de organisatie die dit evenement hadden waar gemaakt.

De Helmvaarders is een vereniging die al lang bestaat. Opgericht in 1938 en nu met ruim honderdtwintig leden actief op het kanaal. Bij de Helmvaarders kun je voor allerlei manieren van kanoën terecht. De disciplines zijn: recreatie, slalom, wildwaterkano, vlakwaterkano en kanopolo. En elk jaar gaan zij een keer branding varen bij Katwijk en/of Hoek van Holland.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.