De Rank wil meer voor wijk zijn dan school alleen

Een basisschool is er niet alleen voor rekenen en taal. Er gebeurt veel meer en dat mag in de naam tot uiting komen. Dat is de mening op de Christelijke basisschool De Rank in Helmond. Daarom is de school vrijdag omgedoopt tot Kindontwikkelcentrum De Rank.

Dat gebeurde op een regenachtig schoolplein in aanwezigheid van tientallen ouders. Zij waren bij de opening van het nieuwe schooljaar. Op de twee locaties van de van oorsprong protestants-christelijke basisschool zitten 360 kinderen, vooral uit Helmond-Noord en Helmond-Centrum.

nieuwe naam en logo van basisschool De Rank

De nieuwe naam werd aangekondigd door directeur Manny Liebregt, geholpen door kinderen die het nieuwe bijpassende logo al op hun nieuwe gymoutfit droegen. “Kindontwikkelcentrum De Rank is een naam die de taken van onze school beter dekt”, legt de directeur uit. “We zijn er natuurlijk voor het onderwijs, maar kunnen bijvoorbeeld ook hulp bieden bij opvoeding of financiële problemen. We hebben inmiddels een heel netwerk opgebouwd waarmee we ouders helpen. En dat is ook onze insteek; een veel breder aanbod dan alleen onderwijs. Kijken naar de ontwikkeling van kinderen en wat goed voor ze is.”

Ondersteunende organisaties

Om die woorden kracht bij te zetten, presenteerden veel van deze ondersteunende organisaties zich vrijdagmiddag met een eigen stand in de hal van de school. “Wij hebben ontzettend veel partners”, vertelt de heer Liebregt. “Denk aan onder andere de ouderraad, overblijfouders, een logopedist, een kinderoefentherapeut van Praktijk Klim en sociale teams uit Helmond die hulp bieden bij opvoeding en situaties thuis. Maar ook instituten en organisaties zoals de kerk, de bibliotheek, de LEVgroep, Jibb+, GGD en peuterspeelzaal Kruimeltje. Evenals aan ROC Ter AA, opleidingsinstituut voor onderwijsassistent en pedagogisch medewerker, die onder andere extra taalcursussen geven aan ouders.”

Bewuste keuze

“Het is een bewuste keuze om meer te betekenen voor de kinderen hier in de wijk”, vertelt Liebregt vol passie. “Een kwart van onze leerlingen heeft geen westerse achtergrond en veertig procent van de ouders valt in de categorie van de laagste inkomens. Toch willen we onze wijk naar een hoger plan tillen en dat begint met investeren in onze kinderen. De school vraagt geen ouderbijdrage; schoolreisjes en andere gezamenlijke activiteiten kosten niets. We krijgen subsidiegelden van Stichting Leergeld. Met de steun van het Jeugdeducatiefonds kunnen we onze kinderen ‘s ochtends op school een broodje kaas of ham aanbieden. En later op de dag een stukje fruit.”

Grote ambities

De directeur droomt hardop van een nieuwe school met een sterke wijkfunctie. “Ik hoop dat onze twee locaties in een nieuw gebouw komen, het liefst al over vijf jaar. Naast onderwijslokalen zijn ook de ondersteunende organisaties er ondergebracht. Het moet een multifunctionele accommodatie zijn waar ouders bijvoorbeeld kunnen sporten, een cursus kunnen volgen of een kop koffie kunnen drinken. Iets nieuws creëren, dat is ons doel.”

Kopfoto: directeur Manny Liebregt presenteert nieuwe naam. Kinderen dragen sportshirt met nieuwe logo Kindontwikkelcentrum De Rank.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Manny Liebregt Reply

  Duidelijk en mooi artikel Paul.
  Gelukkig hebben we wel zo’n 100 leerlingen meer op school. Maar dat is minder belangrijk.

  Je hebt de ambitie van het team goed omschreven. 👍

  • Dit is Helmond Paul van Asseldonk - Redactie Reply

   Het juiste aantal leerlingen is inmiddels toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *