Dak- en thuisloze mensen die op een veilige manier de nacht willen doorbrengen, kunnen terecht bij Huize d’n Herd in Helmond. Het pand is recent flink op de schop gegaan. In het programma ‘De Rondleiding’ van Dit is Helmond TV laat manager primair proces Daisy Lucassen van SMO Helmond aan presentatrice Lia Stoop zien hoe de opvang er nu uitziet.

SMO staat voor Stichting Maatschappelijke Opvang. Na een tweejarige verbouwing, waarbij woningbouwvereniging Bergopwaarts een grote rol speelde, is D’n Herd 2.0 een feit. Je kunt niet om het logo van SMO heen als je het gebouw ziet. Twee opvallende, felverlichte zwaluwen ‘roepen’ mensen op om hun toevlucht in het pand te zoeken. Zie het als een vuurtoren 2.0.

De nachtopvang “moet warmte uitstralen. Je moet je er thuis voelen”, legt Lucassen uit. Er is ruimte voor tien mensen die elk hun eigen kamer krijgen, met een fijn bed en een eigen televisie. Toiletten en badkamer worden gedeeld.

Autonomie teruggeven
Het nieuwe gebouw draait om het teruggeven van de autonomie aan dak- en thuisloze mensen. Dat moet volgens Lucassen gebeuren door hen bijvoorbeeld zoveel mogelijk zelf de was te laten doen, of zelf te laten koken. “Door deze kwetsbare groep te stimuleren om de regie te pakken, groeien het zelfvertrouwen en de eigenwaarde. We willen mensen juist niet afhankelijk maken van de opvang.”

Huize D’n Herd stuurt aan op het vergroten van de zelfstandigheid. “Dat betekent dat er een nieuwe keuken moest komen waar mensen in hun tempo kunnen komen. We dicteren bijvoorbeeld niet meer wanneer er gegeten moet worden.”

Gedrag beïnvloeden
Door het pand een meer open uitstraling te geven, moeten mensen zich er sneller thuis voelen. “De inrichting van een gebouw beïnvloedt gedrag. Er zijn talloze wetenschappelijke studies aan gewijd. Zo doet een ruime gang met veel licht iets met je. Ben je bijvoorbeeld verward en zit je niet goed in je vel, dan is het niet prettig als je in die opgefokte staat in een krappe, slecht verlichte gang loopt. Waarbij je bijna verplicht tegen iemand aanloopt. Zo ontstaan confrontaties. En dat willen we voorkomen.”

Huize d’n Herd 2.0 is een toekomstbestendig en bijna energieneutraal pand. Bij de bouw gebruikte men onderdelen van het oude gebouw. Ook werkte men met prefabmaterialen om de overlast voor omwonenden te beperken. Daarnaast liggen er zonnepanelen op de daken en wordt er niet op gas gekookt. Verder is er in het pand tweedehands meubilair geplaatst dat van kringloopwinkels afkomstig is. “Met een likje verf geef je een kast een tweede leven”, zegt Lucassen.

Permanente bewoners
Naast een maatschappelijke opvang zijn er ook appartementen voor meer permanente bewoners. Sommige mensen wonen al tientallen jaren bij D’n Herd. Ze werden tijdens de verbouwing van het pand tijdelijk ondergebracht in Studio5701. Terwijl ze daar verbleven, werd hun onderkomen gerenoveerd.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. michiel van adrichem Reply

    De visie van Daisy Lucassen is gekleurd, is te optimistisch. Het is een afwijking van de realiteit

    Een geblokkeerde bewoner van ‘Den Herd’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *