Derde Goeikes Fotofestival van start

Na een tussenpauze van 3 jaar start op 19 mei het derde Goeikes Fotofestival in Helmond. Het thema is dit keer ‘Achter de Schermen’. Daarvoor zijn elf gepassioneerde fotografen een jaar lang begeleid in het maken van een eigen serie.

Ook waren er workshops  voor twintig Helmondse grootmoeders en -vaders, bijna honderd leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs en vier Oekraïense vluchtelingen. Bovendien laten zes (oud-)studenten van NAvB en Koning Willem I-college hun afstudeerwerk zien en zijn er foto’s te zien van instagramsensatie Kenny Deuss (@onadventurewithdad) en journalist Mark van Wonderen.

Foto’s met een verhaal

Tijdens fotofestival Goeikes kun je 23 bijzondere fotoseries zien in het centrum van de stad. Van een serie over leven met dementie en mannen in vrouwenkleren, tot een regenboog bestaande uit bijna 700 foto’s en dronebeelden van duurzaamheidsprojecten in Nederland. Een van de meest opvallende series voor deze editie komt van Els Berghout. Zij fotografeerde verschillende ouders in de eerste uren nadat zij hun ongeboren kind verloren. Een aantal van deze ouders deelt via Goeikes de liefde voor hun stil geboren baby.

In een andere serie laat Julia Bogachova foto’s zien van haar dochter Maria. De Oekraïense vluchtelinge fotografeerde twee jaar lang een onbezorgd kind: zowel in Oekraïne als in Nederland. Wie naar de foto’s kijkt zou niet denken dat er op de achtergrond een oorlog gaande is. Maria krijgt daar zo min mogelijk van mee. En Julia probeert dat zo lang mogelijk zo te houden.

Op een vrolijkere noot delen 20 Helmondse oma’s en opa’s hun beste gerechten voor de serie Achter Grootmoeders Keukendeur. Onder begeleiding fotografeerden de 75-plussers de ingrediënten en verzamelden de recepten. Het resultaat zie je vanaf 19 mei in de Kasteeltuin, maar komt op 20 mei ook als kookboek uit.

Locaties

Het fotofestival duurt van 19 mei tot en met 25 juni op diverse locaties. Zo kun je foto’s bekijken op het Piet Blomplein, in de Kasteeltuin en in de Bibliotheek. De officiële opening vindt plaats op 21 mei in Post#5700 aan de Watermolenwal in Helmond. Kaartjes kun je kopen via de website van Goeikes: www.goeikes.nl. Daar kun je je ook inschrijven voor diverse workshops en lezingen die tijdens de festivalperiode plaatsvinden.

Meest laagdrempelige fotofestival van Nederland
Na de edities ‘Helmonders in Beeld’ (2018) en ‘Het Jaar van Lucas Gassel’ (2020) breidde Stichting Goeikes flink uit. Het team, dat voorheen voornamelijk bestond uit fotograaf en oud-stadskunstenaar Tahné Kleijn, is uitgebreid met docent Bram Verhees, architect Frank van de Loo en vormgeefster Tessa Kuipers. Samen willen zij Goeikes uit laten groeien tot het meest laagdrempelige fotofestival van Nederland. De vier locaties van Goeikes kun je dan ook gratis bezoeken. Tijdens het festival kun je workshops en lezingen volgen voor slechts € 3,50, inclusief consumptie.

‘Goeikes: Achter de Schermen’ is mede mogelijk gemaakt door toekenningen van o.a. Impulsgelden (Kunstloc), VSB Fonds, Gemeente Helmond, Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

[Foto: Els Berghout]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *