Donderdagavond vond de dodenherdenking plaats. Bij het bevrijdingsmonument in het Hortensiapark in Helmond waren ook dit jaar veel aanwezigen om de oorlogsslachtoffers te herdenken. Men stond stil bij het jaarthema van 2023 ‘Leven met Oorlog’.

Burgemeester Elly Blanksma en een aantal kinderen staken als eerste waxinelichtjes aan. Vervolgens speelde Naomi Zweers op haar cello een Joods gebed.

Burgemeester Blanksma nam in haar toespraak het verhaal van drie inwoners uit Helmond mee. Elk van hen had met een oorlog te maken gehad. Een meisje uit Oekraïne, een jongeman uit Syrië en veteraan Wilbert Linders die in Bosnië actief was.

Trompettist Frank van den Heuvel speelde het taptoe-signaal. Klokslag 20.00 uur volgden de 2 minuten stilte die intens werden beleefd.

Na de stilte bracht Robbert Bijnen muziek ten gehore en volgde de kranslegging. Burgemeester Blanksma en Wethouder Dortmans legden een krans namens het college van B&W. Mevrouw Spierings en de heer De Graaf legden namens de gemeenteraad en de raadsgriffier. De heren Van Dam en Gijzen legden de krans namens de Stichting Veteranen Helmond. En vanuit Stichting Herdenkingsmonument Mierlo-Hout deed dat de heer Coolen met een leerling. De kransen werden aangereikt door jeugdleden van de Helmondse Atletiek Club.  

Vervolgens legden Kindcentrum Dierdonk, De Badroaven Stiphout en The Bikers Alliance een bloemstuk.

Na muziek van Robbert Bijnen droegen Nina en Dide hun zelfgeschreven gedicht voor.

Voordat er werd afgesloten met het volkslied, werd het uit te voeren Vendelgedicht toegelicht. Onder begeleiding van Robbert Bijnen zong men Het Wilhelmus. De vendeliers van het Sint Antoniusgilde Stiphout zwaaiden intussen het Vendelgebed.

Het monument Sint-Joris en de Draak is te vinden in het Hortensiapark aan de Hortensialaan.  In het park staat ook de Sint-Jozef Gedachteniskapel. Bij beide monumenten kan ook digitaal een bloemetje gelegd worden. Dit kan via de website van Nationaal Comité 4 en 5 mei;  http://4en5mei.nl

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *