“Door dit werk heb ik geleerd wie ik als mens wil zijn.”

Ieder mens heeft weleens iemand naast zich nodig, gewoon omdat het even tegen zit of omdat alles eventjes te veel is. Humanitas werkt met vrijwilligers die op een gelijkwaardige manier iemand anders een tijdje ondersteunen, zodat die persoon daarna weer op eigen kracht verder kan. De voldoening die je daarvan als vrijwilliger krijgt is onbetaalbaar. Het werk bij Humanitas is vóór en door mensen. Of je nu vrijwillig bestuurslid bent of in de Ruilwinkel werkt; mensen staan bij Humanitas centraal. Hieronder het verhaal van Hong, die al 13 jaar vrijwilligster is bij Humanitas voor het project Home-Start.  

Hong heeft altijd gewerkt, maar is daar heel bewust mee gestopt na de geboorte van haar oudste zoon. Als haar oudste zoon 1,5 jaar is, leest ze een advertentie van Humanitas Helmond. ‘Vrijwilliger gezocht, moet minimaal 40 jaar oud zijn’. Hong is 32 en reageert toch. Ze wil iets doen voor een ander en zo komt ze in contact met de coördinator van het project Humanitas Home-Start. Hong is weliswaar pas 32, maar ze heeft al veel meegemaakt. Geboren in Vietnam weet Hong wat het is om te overleven met heel weinig.

Na 15 jaar in armoede te hebben geleefd, mag ze samen met haar moeder en 5 broers en zussen naar Nederland komen. Haar vader achterna, die de sprong naar een beter leven heeft gewaagd en hier terecht is gekomen. “Daarom ben ik ook zo dankbaar voor het leven, voor dit leven”, zegt Hong geëmotioneerd. “En ik wil dat delen.” Na een cursus bij Humanitas te hebben gevolgd, gaat Hong bij Home-Start aan de slag.

In de training leert ze Humanitas kennen en komt ze erachter dat Humanitas helpt, van mens tot mens. Hong wil ook geen hulpverlener zijn, maar vind het heerlijk om er te kunnen zijn voor een ander. “Gewoon, er zijn,” zegt Hong. “En dan gaat de rest vanzelf!” Ook leert ze gesprekstechnieken. “Open vragen stellen, dat is belangrijk. Dan kunnen mensen vertellen en kan ik luisteren. Dat vinden mensen fijn en soms is dat al genoeg. Het gaat erom dat je er gewoon bent voor iemand die dat nodig heeft. Je kunt wel miljoenen euro’s aan mensen geven, maar echte aandacht koop je niet.”

Verkreukeld huiswerk

Hong heeft in de 13 jaar dat ze vrijwilligster is bij Home Start al veel gezinnen ondersteund. Een traject duurt gewoonlijk een half jaar en Hong gaat dan 1 keer in de week, een uur naar het gezin toe. Wat ze daar doet verschilt per situatie. Soms heeft de moeder van het gezin het nodig dat iemand naar haar luistert. In een ander gezin leert ze de oudste van 10, dat het slimmer is om een huiswerkpapiertje in een mooi mapje te stoppen. Dan kun je het netjes teruggeven aan de juf en niet helemaal verkreukeld. “Dan krijg je vast een hoger punt,” zegt Hong tegen de jongen. “Dat zei mijn juf ook al!”, reageert hij een soort van verrast.

Soms is een half jaar niet genoeg, maar meestal kunnen de gezinnen het na een half jaar zelf weer aan. “Afscheid nemen is weleens moeilijk, zeker als ik een klik met de moeder heb.”, zegt Hong.  “En dan heb ik wel eens hulp nodig van Humanitas om een traject los te laten”. En het is ook fijn om te weten dat je daar altijd hulp kunt vragen. Ook als je bij een gezin bent, kun je even appen en iets vragen.

Zelfvertrouwen geven

Je staat er als vrijwilliger niet alleen voor bij Humanitas. Bij de start van een traject gaat Humanitas mee. Er wordt dan uitgelegd hoe Home-Start werkt en welke regels er zijn. Zeker in coronatijd waren er best veel en lastige regels. De steun die Humanitas geeft aan de vrijwilligers, is vooral zelfvertrouwen. En dat is de kernboodschap die Hong ook weer doorgeeft binnen Home-Start. “Ik krijg van Humanitas heel vaak hetzelfde te horen”, zegt Hong, “Wees jezelf en doe wat goed voelt.” En dat, zegt Hong eerlijk, is ook goed voor haarzelf. “Als we elkaar aandacht en zelfvertrouwen geven, laten voelen dat we er toe doen, dan wordt iedereen daar blij van”.

 

Bron foto: fotograaf Gerard Brands

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Humanitas Helmond

Humanitas is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. In Helmond kunnen mensen terecht voor opvoedingsondersteuning en in de Ruilwinkel. Ook begeleiden vrijwilligers de omgang tussen gescheiden ouders en hun kinderen.

Dit artikel heeft 4 reacties

  1. Sebas Reply

    Leuk om te lezen wat er gebeurt als je vrijwilliger wordt en wat je van Humanitas mag verwachten.

  2. Collin Reply

    Mooi en enthousiasmerend artikel. Complimenten ook voor het goede werk van Hong en Humanitas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.