Dossier Houtse Akker: politiek positief over houding gemeente

Politiek Helmond reageert positief op de houding van de gemeente ten opzichte van het probleem met de nieuwbouwwoningen in het project Houtse Akker. “Dat de gemeente haar morele verantwoordelijkheid neemt, vinden wij een positief gebaar”, zegt bijvoorbeeld Frans Mol van de fractie 50Plus.

Mol benadrukt dat ook 50Plus voorstander is van uitkoop, sloop en herontwikkeling. Van vier mogelijke oplossingen, heeft deze de voorkeur van burgemeester en wethouders. Het gaat over de 26 nieuwbouwwoningen die staan in het vastgelopen project Houtse Akker. De energiezuinige koophuizen zouden in het voorjaar van 2019 al  zijn opgeleverd. Maar de bouw werd vertraagd en ligt uiteindelijk helemaal stil. Oorzaak is een conflict tussen projectontwikkelaar en bouwer. De toekomstige bewoners zijn daardoor flink in de problemen geraakt. Ook omdat de afbouwgarantie op hun woningen geen waarde heeft. Het fonds achter die regeling kwam in opspraak vanwege fraude. Woensdagavond werden in een bijeenkomst vier mogelijke oplossingen voorgesteld aan de kopers.

Onacceptabel

Mol stelt de vinger aan de pols te zullen houden en spreekt van een onacceptabel woondrama, waarbij nu eerst de kopers aan het woord zijn om te komen tot een collectieve uitspraak over de vier gepresenteerde scenario’s. Dat vindt ook Anja Spierings van Lokaal Sterk. “Op basis daarvan zal er een raadsvoorstel komen en zijn we dus op dit moment als politiek nog niet aan zet.”

De VVD bij monde van Cor van der Burgt is evenzeer te spreken over het feit dat het college een handreiking heeft gedaan richting woningeigenaren om uit deze impasse te komen. “Dat is ook goed voor de wijk”, aldus de fractievoorzitter.

Broddelwerk

Ook Berry Smits van Helmond Aktief vindt ‘de morele plicht’ van de gemeente waarvan sprake is, verklaarbaar. Daarnaast constateert hij dat er op basis van het bouwkundig rapport van De Loods Architecten & Adviseurs en constructie-adviesbureau Krekon gesproken mag worden van regelrecht ‘broddelwerk’. Hij vraagt zich af of ook niet de aannemer meegenomen moet worden in het rijtje van kostenherstel. “Het zijn niet alleen de weersinvloeden die de kwalificatie ‘slooprijp’ hebben opgeleverd”, aldus Smits.

Drama

Fractievoorzitter Sacha van Lierop van Plan! spreekt van een drama en is van mening dat de gemeente zich maximaal heeft ingespannen voor de aspirant bewoners. Van Lierop vindt de door de gemeente genomen ‘morele verantwoordelijkheid’ en de (uitkoop)bijdrage van €20.000,- per huis lovenswaardig. Wel stelt hij dat ervoor gewaakt dient te worden dat van deze unieke situatie geen precedentwerking naar de toekomst toe mag uitgaan.

tekst: Henk Klarenbeek. Foto’s Gerard Slegers

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Mario van Doorne Reply

    Inderdaad Berry Smits, ook de aannemer mag de hand in eigen boezem steken en zeer zeker ook de projectontwikkelaar en architect. Een prestigeproject blijkbaar zonder enige kennis van zaken van die kant. Waarom moeten kopers hier financieel de dupe van zijn. Buiten alle ellende blijven zij achter met een schuld die in de tienduizenden euro kan lopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *