Drakenbootfestival brengt China naar Helmond

Het Drakenbootfestival vindt op het terrein aan het Havenpark aan het kanaal plaats van vrijdag 31 mei tot zondag 2 juni. Tijdens dit gratis evenement zijn er in ‘ut knaal’ wedstrijden op het water te zien. Drakenboten zijn grote sloepen waarin teams van zestien peddelaars en een trommelaar zitten. Wie het hardst gaat, wint.

Het Drakenbootfestival is met recht een begrip te noemen in Helmond. De eerste editie vond plaats in 2015. Alweer negen jaar geleden. Sindsdien is dit evenement jaarlijks te bekijken. Alleen in 2020 en 2021 gooide een zekere pandemie roet in het eten, waardoor er twee jaar lang niet van dit gratis spektakel genoten kon worden.

In de drakenboten in Helmond nemen bedrijven deel die met de concurrentie de vloer aan hopen te vegen. De trommelaar zit op de voorste punt van de boot en geeft het tempo aan op de trom. De voorste twee peddelaars geven het ritme aan dat de andere peddelaars moeten volgen. Samenwerken is de sleutel voor succes, wat van drakenbootraces een echte teamsport maakt. De organisatie levert op elke boot een ervaren stuurman of -vrouw aan die achterop de boot staat en het team begeleidt.

Chinese sport
Drakenboot varen is een eeuwenoude, Chinese sport die meer dan 2000 jaar oud is. De races werden opgezet om tegenslagen af te wenden en regen op te roepen. Er werd hulp gevraagd aan een draak. Dit mythologische wezen is het meest vereerde dier uit de Chinese dierenriem en staat symbool voor water. Anno 2024 worden in China – en in Helmond ook – nog steeds drakenbootraces gehouden. Drakenbootvaarders zijn voor Chinezen eigenlijk wat topvoetballers voor veel Nederlanders zijn.

Het Drakenbootfestival in Helmond belooft ook dit jaar een groot spektakel te worden. Op voorgaande edities trokken de deelnemende teams alles uit de kast om op te vallen en het publiek te vermaken. Maskers, vreemde uitdossingen en andere uitspattingen: je kunt het zo gek niet bedenken of het is op het water te zien. Het publiek kan tussendoor terecht bij verschillende eetkraampjes om de honger te stillen. De kans is dus klein dat een rammelende maag het geluid van de trommels overstemt.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *