Eenzaamheid is een probleem voor veel mensen. Voor anderen zijn de wintermaanden een periode van gezelligheid en huiselijkheid, maar dat geldt dus niet voor iedereen. De stichting Hulp voor Helden wil samen met partners helpen om de winterperiode voor hen een stuk dragelijker te maken en het gevoel van eenzaamheid te verminderen.  Ik, PTSS veteraan,  neem u dit keer mee op een heel speciale vredesmissie naar een collega PTSS veteraan.

“Deze stichting van Hulp voor Helden, heeft dit jaar met een financiële donatie het idee opgevat om de eenzame militaire mannen en vrouwen, Veteranen met PTSS, te verrassen met een kerstpakket. Het moet hun het gevoel geven dat ze niet vergeten worden in deze dagen en voor dat gene wat zij door hun uitzendingen hebben betekend voor onze vrijheid.

Initiatief Wilbert

Dit initiatief is door  Wilbert Linders ( veteraan met PTSS) uit Helmond onmiddellijk opgepikt, om  aandacht te vragen voor veteranen met PTSS,  die deze eenzaamheid dagelijks ervaren. Het is de bedoeling om deze collegae, te verrassen met een kerstpakket. Hij heeft deze actie in Helmond  doorgezet met een geld inzamelingsactie voor Hulp voor Helden. Ik moedig de stichting Helden voor Helden aan, om met dit soort initiatieven door te gaan. Het doet zoveel goed en laat zien waar je voor staat.

De reden

Voor mijzelf was het een reden, om als veteraan deze actie te steunen en contact met hem te zoeken. De reden hiervoor was, dat ik tijdens de verhuizing van opvanghuis D’n Herd naar complex 5701 aan de Kasteel Traverse, tijdens het rondbrengen van het eerste ontbijt met wethouder Harrie van Dijk,  plots in oogcontact kwam met een collega veteraan met PTSS en de situatie waarin hij terecht was gekomen. Hij vertelde zijn verhaal en je kon merken dat hij er vol van zat. In de korte tijd dat we hem spraken, deed hij zijn relaas over zijn veteraanverleden. Hij is een van de bewoners van D’n Herd en ik heb  dit bijzonder treffen, voorgelegd aan Wilbert Linders en gevraagd  om deze man voor te dragen voor een kerstpakket.

Aanbieden

Ik kreeg van Wilbert Linders vrij snel  te horen dat ik een kerstpakket naar deze man David, zou mogen  gaan brengen. Ik was natuurlijk  zeer ingenomen met dit bericht en heb dit idee over het kerstpakket aan de leiding van D’n Herd voorgelegd. De uitreiking van de kerstpakketten, vindt vandaag door heel Nederland plaats.  Op vrijdagmorgen 24 december ben ik naar hem toegegaan, met het kerstpakket .

Verrassing

Zoiets hebben ze bij D’n Herd dus ook nog nooit meegemaakt. Het is voor Helmond bovendien ook een unieke missie, want dit is helaas het enige kerstpakket dat ik hier heb mogen uitreiken. Aan een PTSS Veteraan. Het is daar dan ook zeer enthousiast ontvangen. David was dan ook volkomen verrast, toen hij mij bij hem aan de deur zag staan.  De overdracht van het kerstpakket, was wel een beetje emotioneel, omdat je als gelijke doelgroep iets voor de ander kunt betekenen. Ik hoop dat ik hem met deze actie een hart onder de riem heb kunnen steken en hem hiermee heb laat blijken, dat veteranen er voor elkaar zijn ALTIJD en OVERAL. Hij heeft met zijn zware Afghanistan en Bosnië-uitzending ook bijdragen geleverd aan een stukje vrijheid voor ons allemaal.”

                                                                        VRIJHEID, IS NIET VANZELFSPREKEND.

Tekst: Henk van Dijk

Foto’s:  Jason Gerritsen

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 10 reacties

 1. Gerrit Hut Reply

  Henk, dankjewel voor het delen van deze ervaring. Zo wordt Kerst voor iedereen het feest van het licht, want licht geeft hoop, en hoop doet leven!

  Nog fijne dagen, een Zalig Kerstfeest en een mooi en veilige jaarwisseling gewenst!

  Met Vriendelijke Groeten
  Gerrit Hut
  Voorzitter Vereniging Vredes missie Veteranen Koninklijke Luchtmacht

 2. j.h.w van stiphout Reply

  Henk,

  een goede kerst gedachte het doet een mens goed

 3. Anja Spierings Reply

  Wat goed dat dit initiatief er is. En heel bijzonder dat jij Henk dat pakket hebt mogen uitreiken.
  Een prachtige kerstgedachten.

 4. Joyce Reply

  Klein gebaar maar groots effect. Complimenten aan Henk & Wilbert voor dit mooie gebaar naar een mede-veteraan.

 5. Mia Clement Reply

  Henk een prachtig gebaar fijne feestdagen en graan Mia

 6. Henny de Leeuwe-Kleijngeld Reply

  Wat een geweldig initiatief!
  Vooral in deze moeilijke tijden een opsteker!

  • Marleen Klaus Reply

   Wat een geweldig initiatief Henk en bijzonder dat jij daar ook deel van mocht uitmaken. Enkele jaren geleden was er een programma over veteranen die samen naar ik dacht een Scandinavisch land gingen en daar kwamen zoveel emoties naar boven over wat zij meegemaakt hadden en velen van hen nog steeds ervaren. Wij staan er niet bij stil wat zij voor onze vrijheid betekenen. Wat extra aandacht voor hen zou op zijn plaats zijn. Mooi Henl dat jij hier voor een van hen iets heb kunnen betekenen

 7. W. Corstens Reply

  Wat een geweldig initiatief om deze veteranen met Kerstmis een lichtpuntje in hun leven te brengen.
  Het is wel heel erg dat mensen die gestreden hebben voor ons land, vaak vergeten worden en in een opvanghuis terecht komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *