• Tiny Forest

In Brouwhuis is een Tiny Forest gerealiseerd. Met medewerking van de kinderen van Openbaar Kindcentrum De Stroom, het IVN Helmond en de gemeente Helmond alsmede de provincie Noord Brabant zijn op maandag 15 maart zo’n 900 bomen en struiken geplant.

Het plan voor een Tiny Forest was al lang geleden gepland op het IJsselplein, maar omdat de grond sterk vervuild was moest er eerst flink opgeruimd en schoon gegraven worden. Onder leiding van Daniek Bosch van het IVN Brabant en Maarten Jacobs van de Stroom kregen de kinderen eerst uitleg over wat de bedoeling was. Er moesten veel bomen en planten komen, dus er was veel werk te verzetten.

Gelukkig zat het weer ook mee want er stond een lekker (waterig) zonnetje. De schoppen stonden te wachten voor gebruik evenals de enorme berg boompjes en struiken. Daniek Bosch keek tevreden toe en gaf af en toe wat tips aan de harde werkers want die hadden er ook erg veel zin in. Het was een vrolijk tafereel op het IJsselplein en hopelijk komt er na een paar jaar een mooi stukje natuur voor terug…

Wethouder Erik de Vries zei erg blij te zijn met het Helmondse Tiny Forest. ‘Meer groen draagt bij aan een prettige leefomgeving. Het Tiny Forest is op hete zomerdagen straks een fijne, koele plek in de wijk. Wat dit project nog extra mooi maakt is dat we ook het schoolplein vergroenen én het IJsselplein en de IJsselstraat groen gaan inrichten. Zo gaan we letterlijk van een grijze naar een groene speelruimte voor alle kinderen uit de buurt,’ aldus de wethouder.

Tiny Forest: mini-bos met buitenlokaal

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Een minibos in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Bij het Tiny Forest hoort ook een buitenlokaal waar kinderen van De Stroom kunnen leren over de Nederlandse natuur.

Het IVN verzorgde vandaag in samenwerking met Dolmans Landscaping de eerste buitenles voor de aanplant van het minibos. De kinderen die meehielpen met het planten van het bos worden in groepjes om de beurt een maand de boswachters van het Tiny Forest. Op deze manier blijven de kinderen actief betrokken en is het ook echt hún bos. (bron gemeente Helmond)

In 2019 werd een oproep gedaan aan organisaties om zich aan te melden voor de aanleg van een Tiny Forest. Uit 11 aanmeldingen werden toen twee initiatieven geselecteerd. De eerste was Speeltuin Helmond-West. Daar werd met buurtbewoners een minibos geplant op het grasveld tussen Mrg. Nolensstraat, de Goorloop en het spoor.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *