Elief, dagopvang voor migranten met dementie

Voor het eerst is er in Helmond een dagopvang voor migranten met dementie. Elief is gevestigd op Groningenhof 4 in Rijpelberg.

“Op een donderdag neem ik vanuit  Dementievriendelijk Helmond een kijkje bij ELIEF ZORG. Het is een mooie dag en verschillende ouderen zijn in de tuin met veel bloemen en kruiden. De mannen spelen een kaartspelletje, sommige vrouwen kijken televisie, helpen bij de maaltijd of kletsen wat met de kinderen van de kinderopvang naast Elief. Er worden nog enkele nieuwe plantjes in de tuin gezet, het is tenslotte voorjaar wanneer ik er ben.”

Dagopvang voor migranten met dementie

Elief Zorg is opgericht door Bedrye Ataman toen zij merkte dat voor haar ouders geen opvang was die paste bij hun situatie en cultuur. Elief staat open voor alle ouderen met dementie, maar op dit moment zijn het allemaal migranten, mannen en vrouwen. Zij kunnen drie dagen per week bij de dagopvang terecht. 

Elief biedt opvang waar rekening wordt gehouden met de behoeften en cultuur van deze ouderen. De maaltijden, de activiteiten en de aangepaste toiletruimte voldoen helemaal. Ouderen worden zoveel mogelijk betrokken bij de activiteiten zoals de tuin of het koken. ‘s Morgens beginnen zij met bewegingsoefeningen. Voor mannen en vrouwen zijn aparte ruimtes, maar voor wie wil kan rustig een kijkje nemen in de andere ruimte. 

Professionele hulp

De opvang is voorzien van een keuken. Elke dag om 14.00 uur wordt een warme maaltijd gekookt. Dat is belangrijk, omdat alle ouderen die nu naar Elief komen, alleen wonen. Alle tien hebben de diagnose dementie. Er is wel verschil in de mate van dementie. Sommige deelnemers kunnen meehelpen met de activiteiten, anderen hebben meer zorg nodig. Soms moeten ook hulptroepen ingeschakeld worden, zoals een maatschappelijk werker of fysiotherapeut. Die komen het liefst bij Elief om te behandelen, omdat de thuissituatie vaak niet zo geschikt is. Een van de huisartsen denkt mee wanneer de leiding vragen heeft. De meeste deelnemers worden gehaald en thuisgebracht met de bus van Elief Zorg. 

De ruimte

“Het heeft veel moeite gekost om deze ruimte te vinden. Die was verschrikkelijk verwaarloosd en er is hard gewerkt en veel geld in gestoken om er een gezellige, geschikte opvang van te maken. Soms mist Elief nog voorzieningen, bijvoorbeeld een behandeltafel (nu een bed) of een hometrainer. 

De leiding is in handen van Bedrye en haar man, Mehmed, maatschappelijk werker. Er zijn enkele stagiaires die wel wat uit handen nemen, maar die ook veel tijd kosten aan begeleiding en administratie. 

De zorg bij Elief is in vertrouwde handen. “

Maartje van der Neut
Stuurgroep Dementievriendelijke Helmond.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door De Museumdocent

Ik geloof dat museumbezoek voor iedereen leuk kan zijn, ook voor mensen die zeggen niet van musea te houden! De juiste invalshoek en een interactieve manier van rondleiden helpen hierbij. Maartje Vos-Swinkels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *