Het werd een emotionele opening. Op 3 maart werd in het voormalige dr.-Knippenbergcollege een ontmoetingsruimte geopend voor Oekraïense vluchtelingen. De opening werd verricht door burgemeester Elly Blanksma, die met behulp van een tolk iedereen welkom heette.

Veel Oekraïners waren aanwezig bij de opening. Sommigen in de originele klederdracht. Mevrouw Blanksma vertelde dat zij zeer vereerd was met de uitnodiging. Hierop volgde het doorknippen van het lint en iedereen ging de ruimte binnen. Toen werd er eerst het volkslied gespeeld en iedereen ging met eerbied staan, de hand op de borst. Dat dit een emotionele opening was, was bleek wel. Veel mensen moesten een traan of tranen wegpinken.

Daarna werd de burgemeester toegezongen door een jong meisje in klederdracht en vervolgens door een man die iets voorlas dat de burgemeester toch wel een beetje raakte. Zij kreeg daarna de voorgelezen tekst ingelijst aangeboden. Er volgde nog een korte dans en toen werd de burgemeester uitgenodigd naar de tafels waar heerlijke Oekraïense etenswaren stonden uitgestald. Veel aanwezigen wilden nog op de foto met haar en toen moest zij weg.

Wat er nog wel te vertellen is dat de mooie muurschilderingen waren gemaakt door de Oekraïense Sofia Shilova die ook in de ruimte woonde in de Knip. Zij heeft onder andere haar atelier in het Walhallab (het oude ABN-Amro gebouw).

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *