Evaluatie over duurzaam drinkbekersysteem
Er is veel onduidelijkheid over het duurzame drinkbekersysteem waarmee de Helmondse horeca gedurende afgelopen carnaval een pilot draaide. Veel boze carnavalsvierders meldden dat het systeem met de softcups en rode munten in hun ogen ‘heeft gefaald’. Na ons bericht van afgelopen woensdag worden er veel vraagtekens geplaats bij de werking van het systeem, ook vanuit de lokale politiek. Binnenkort vindt er een evaluatie plaats, waarbij ook de gemeente Helmond aansluit.
Donderdag vroegen wij de gemeente om een reactie op de klachten over het statiegeldsysteem met de softcups. “Sinds 1 januari 2024 geldt er een landelijk verbod op het gebruik van plastic wegwerpbekers. Organisatoren en ondernemers zijn zelf verantwoordelijk om dat te organiseren”, zo reageerde een woordvoerder van de gemeente. “De gemeente is op de hoogte gehouden van de keuzes die zij hebben gemaakt voor de pilot die er met carnaval gehouden zou worden met het bekersysteem.”
Evaluatie
Volgende week is er een evaluatie met de werkgroep Duurzaam Drinkbekersysteem, zo meldt de gemeente. “Die werkgroep bestaat uit ondernemers en organisatoren van evenementen. Het is ook deze werkgroep geweest die de pilot voor carnaval heeft voorbereid. Wij sluiten als gemeente bij die evaluatie aan. Deze vragen en de klachten vanuit het Helmondse zullen dan ook behandeld worden.”
Veel klachten
Afgelopen carnaval startte de Helmondse horeca met een pilot met duurzame drinkbekers, de zogenaamde ‘softcups’. Het systeem leek op zich heel simpel. Je bestelt een drankje en betaalt daarbij een halve munt à 1,75 voor je softcup. Is de beker leeg, dan wissel je deze aan de bar in voor een nieuwe beker. Is de avond teneinde of ben je klaar met drinken, dan krijg je een token. Met deze rode token krijg je er de volgende dag of bij een volgend evenement zoals carnaval, Koningsnacht of Helmond Live weer een nieuwe beker voor terug. Het systeem bleek echter niet naar behoren te werken. Want veel carnavalsvierders meldden dat ze met het rode muntje de volgende dag geen nieuwe softcup meer kregen. “De volgende dag kun je met je muntje dus helemaal niks meer en moet je een nieuwe beker kopen. Schandalig”, aldus een van de reacties.
Bekers op straat
Veel softcups belandden dan ook op straat. Terwijl het statiegeldsysteem met de duurzame drinkbekers juist was bedoeld om mensen te stimuleren hun bekers in te leveren, zodat ze gerecycled kunnen worden.
Lees ook: ‘Statiegeldsysteem met softcups in Helmond faalt‘
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00