84e editie van Kunstlokaal42

Nieuwe wethouder van cultuur Marita van Lierop over het kunst- en cultuurbeleid van de Gemeente Helmond, Joke Smeulders over de nieuwe culturele broedplaats en Arno Oberendorff over de nieuwe stichting Post#5700.

De 84e editie van Kunstlokaal42 op woensdag 21 september wordt dus een drukke avond. We maken kennis met de nieuwe wethouder van cultuur, Mevrouw Marita van Lierop, en Joke Smeulders en Arno Oberendorff presenteren ons de nieuwe stichting Post#5700 en een nieuwe culturele broedplaats, gehuisvest in het oude postsorteer-centrum aan de Watermolenwal in Helmond.

Half maart waren er gemeenteraadsverkiezingen en eind maart hadden we interim wethouder cultuur Andrew Harijgens nog te gast in Kunstlokaal42. Hij keert niet terug in het nieuwe College van Burgemeester & Wethouders dat begin juni bekend werd gemaakt. We maken kennis met de nieuwe wethouder van cultuur, Mevrouw Marita van Lierop. Ze zal een toelichting geven op het kunst- en cultuurbeleid in de komende periode. Wat gaat er veranderen, wat is er nieuw?

Helmond wil zich profileren als ‘Stad met de makers van de toekomst’ een inclusieve stad. In de komende 3 tot 10 jaar gaan de Stichting Post#5700 en de culturele broedplaats zich doorontwikkelen om meer kunstenaars en makers een plek te geven in de stad. Dat betekent het verwerven en beheren van gebouwen in Helmond waar ateliers kunnen voorzien in de uitwisseling tussen kunstenaars, variërend van lokaal tot internationaal.

POST#5700 is voor initiatiefnemer Joke Smeulders een kunstuiting, het is een spoor dat ze maakt als kunstenaar door de tijd, van idee naar realiteit. Samen met Thomas Pieters, Volop Brabant, Volop Helmond en de Gemeente Helmond, is ze in maart 2022 om de tafel gegaan om de  plannen vorm te geven.

Het gebouw met onder andere een grote werkruimte en enkele kleine ruimtes, is voortaan een creatie lab voor kunstenaars. Er is genoeg plek voor projecten, workshops, bijeenkomsten, exposities, en evenemen-ten.

Thomas Pieters richt zich vooral op de garage van Post#5700. Dat mag een plek worden voor jong opkomend talent uit de stad. Jongeren met een eigen band (of theatergroep e.d.) kunnen er onderdak vinden en onder toezicht er een ‘eigen underground plek’ van gaan maken.

In samenwerking met MBO muziekopleidingen (Rock City Institute & Sint Lucas te Eindhoven) wordt samen met stagiaires gebouwd aan een underground repetitieplek/bandpodium. Hiermee wordt een koppeling gemaakt tussen Helmond en het kunstvakonderwijs in andere steden.

Doel is om op deze manier een jongerenbroeinest dicht op de culturele broedplaats voor professionele makers te creëren. Op deze wijze wordt een brug geslagen tussen jongeren en gevestigde kunstenaars. POST#5700 kan op die manier tevens als een ‘culturele wegwijzer’ dienen voor de jeugd richting kunst- en muziekhogescholen en MBO’s.

De Culturele Broedplaats wordt ondersteund door de Stichting POST#5700 die in oprichting is. Bestuurslid Arno Oberendorff zal ons meer vertellen over de plannen van deze stichting die verder gaan als enkel de culturele broedplaats. Vooralsnog gaan de stichting en de broedplaats gezamenlijk werken aan een veilige ruimte om te experimenteren, exposeren voor lokale en regionale startende makers, waar jonge makers kunnen onderzoeken, ontwikkelen en presenteren, en elkaar kunnen ontmoeten in een sfeer waar bezoekers welkom zijn.

Het belooft woensdag 21 september wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Nieuwe rubriek: het biermoment.

Op het eind van de avond zal Jurr Buijinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.

Marita van Lierop

Marita van Lierop is op 30 september 1971 geboren in Helmond. Na haar middelbare schoolopleiding (Rijksatheneum Molen-straat) volgde vakopleidingen Engels aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ze was docent Engels op verschillende middelbare scholen en afdelingsleider Mavo aan het Carolus Borromeus College. Sinds 2020 is ze partijlid van 50Plus, en sinds juni 2022 namens deze partij wethouder van onder meer cultuur, evenementen en ouderenbeleid. Hiernaast verricht ze bestuurs-functies bij onder andere de Wethouder van Deutekomstichting, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Logeerhuis Plezant.

Joke Smeulders

Beeldend kunstenaar Joke Smeulders is op 6 maart 1949 geboren Nuenen waar ze verder opgroeide. Ze volgde een opleiding Autonome Vormgeving aan de Academie in Tilburg. Sinds 1973 woont en werkt ze in Helmond. Ze maakt installaties, projecten in de openbare ruimte en community art. Daarnaast werkt ze ook audiovisueel.

Arno Oberendorff

Arno Oberendorff is geboren in een creatief nest op 26 oktober 1949. Na 55 jaar in het kappersvak is hij gepensioneerd. Hij heeft een eigen atelier in de Uilenburcht waar hij schilderijen en beelden maakt en was en is onder meer muzikaal doende in Arno en de Sletjes en bij Phileutonia. Hij vervulde en vervult diverse bestuursfuncties, vooral in de culturele sector: Voorzitter Adviesraad voor cultuur Helmond, Commissie Stadskunstenaar, medeoprichter/bestuurslid 60er jarenpop, Pinksterpodium, 0492 poppodium, Lambertussoos, Stichting Lambertushof, KNNV afdeling Helmond, Post#5700.

 

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunst en cultuur in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.  

De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.

Datum

21 sep 2022
Verlopen!

Tijd

21:00
Lokaal 42

Locatie

Lokaal 42
Markt 42 Helmond
Site
https://www.lokaal42.nl/

Organisator

Wim Maasakker
Telefoon
06-47665807
E-mail
wim.maasakkers@outlook.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *